maanantai 28. helmikuuta 2011

Bambi, vai mikä se oli...

Vihdoinkin kovat pakkaset loppuivat!
Lintujen ruokintapaikalla Lahdessa eilen oli yllättävä näky. Paikalla oli käynyt otus, joka jätti sekä jälkensä että jätöksensä. Kuvasin jäljen

ja jätöksen


Valitettavasti en tajunnut laittaa jäljen viereen tulitikkuaskia tms., johon voisi verrata jäljen kokoa selkeästi. Siis, niitähän on kuusipeuroja, valkohäntäpeuroja, metsäkauriita, bambeja ja vaikka mitä hirvi- sekä poroeläimiä, mitkä minulta menevät keskenään kivasti sekaisin…
Lisättyäni ruokaa linnuille, menin etäämmälle (Pirkon mökin kuistille) odottelemaan, ketä kävisi ruokailulla. Sini- ja talitiaisporukat tulivatkin hetkessä syömään. Runsaaseen puoleen tuntiin en muita lintuja siinä havainnut. Vaan, kun katsoin etäämmälle metsän reunassa oleviin mökkeihin, näin siellä pihalla kaksi otusta, jotka varmasti olivat samoja, jotka olivat käyneet myös lintujen ruokintapaikalla:  metsäkauriita!Aiemmin olenkin nähnyt metsäkauriita vain liikkuvasta autosta. Nyt sain niitä rauhassa tarkastella ja ihastella, sekä kummastella.
Aika hämmentävää, kun metsäkauriit jättävät niin pienet jäljet, ja kuitenkin ne ovat aika kookkaita. Tai, sitten ne vain näyttivät isoilta, koska hanki kantoi niitä ja ne olivat hangen päällä. Ja, niiden korvat olivat isot, kun ne sojottivat tarkkaavaisesti pystyssä. Kauniitahan metsäkauriit kyllä ovat.
Ne olivat syöneet Pirkon luumupuun oksia (ja jättäneet siihen jätöksiä) ja sieltä naapuri mökistä muun muassa omenapuun runkoa tosi rankan näköisesti. Uskon niiden myös syöneen linturuokintapaikalla auringonkukan siemeniä.

Mikä eläin on Bambi
Vuonna 1924 itävaltalainen Felix Salten julkaisi romaanin Bambi: tarina metsästä. Siinä kerrotaan Bambi-nimisestä metsäkauriista. Myöhemmin 1940-luvulla Disney tuotti Salten kirjan pohjalta animaatioelokuvan Bambi, mutta siinä elokuvassa Bambi on valkohäntäpeura, eikä metsäkauris.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)