maanantai 4. huhtikuuta 2011

Pulmunen

Miten linnut löytävät toisensa? Niin kuin se yksi nälkäinen ja väsynyt pulmunen, joka talvella oli ilmestynyt erään talon ruokintapaikalle. Siinä se söi ja vahvisti itseään, mutta yksin ja yksinäisenä.


Kevään alkaessa se sai siihen kaverin, toisen pulmusen. Oliko se yksinäinen pulmunen lähettänyt jotakin pulmustelepaattista viestiä, että hei kaverit, olen täällä niin yksin, jotta voisiko joku tulla luokseni?

Kun nämä kaksi pulmusta siinä sitten yhdessä söivät ja yönsä lähistöllä nukkuivat, niin lähettivätkö he yhdessä jälleen sitä pulmustelepaattista viestiä muille pulmusille, tyyliin, hei kaverit, pysähtykää tänne matkallanne Lappiin, sillä täällä on ruokaa tankkaukseen?

Sillä, ne kaksi pulmusta saivat kaverikseen lisää pulmusia.


Miten linnut löytävät toisensa? Miten ne osaavat löytää toisensa? Se on hämmästyttävää!

1800-luvulla pulmusta (Plectrophenax nivalis) käytettiin ravintona. Euroopassa kahden hengen kulinaristiseen illallisnautintoon käytettiin parhaimmillaan (=pahimmillaan) 50 pulmusta. Niinpä pulmusten lukumäärä väheni ja lopulta, onneksi, lintu rauhoitettiin. Nykyään pulmusia pesii Suomen Lapissa noin 4000 paria.
 Lintuopas kertoo, että pulmunen pesii pohjoisessa ”kivikkoisilla rannoilla, avoimessa, puuttomassa tunturivarvikossa ja tundralla. Lähimmät talvehtimisalueet ovat Etelä-Ruotsissa, mutta valtaosa matkaa Pohjanmeren rannikoille. Pesimäajan jälkeen monesti isoina, tiheinä parvina.”
Pulmunen on auringon valossa varmasti todella valkoisen hohtava. Sitä kautta on helppo ymmärtää, mistä juontaa sanonta: puhdas kuin pulmunen. Pulmusen englanninkielinen nimikin on kaunis ja valkoiseen viittaava: Snow Bunting. Minulle yllättävää oli, että pulmunen kuuluu sirkkuihin. Tosin, näissä lintujen luokittelusysteemeissä on, toistaiseksi yhä, lähes kaikki, minulle kovin yllättävää ;)


Kiitos pulmusoppallemme eilisestä bongausreissusta. Sain nähdä pulmusia läheltä :)

2 kommenttia:

  1. HEi Töyhtis!
    Oulun Mäntylässä on bongattu tänään eka joutsenparvi! Seitsemän joutsenen porukka (yksi raukka oli vissiin leski)ja komeasti töräyttelivät mennessään :)

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Mäntylään!
    Kevään ensimmäiset joutsenet! Joka kevät joutsenet näyttävät hienoilta. Ne ovat isoja, komeita, kauniita, ja kuuluvia. Varmistavat kevään, tuovat kesän. Kuuluvat niin erottamattomasti kevääseen. Joutsenta voisi ajatella myös kuin symbolina, sillä joutsen merkitsee lähes kaikille suomalaisille paljon, tai ainakin jotakin. Joutsen ei ole mikätahansalintu, vaan joutsen :) Niitä symbolisia merkityksiä ei kannata tiedostaa, vaan ainoastaan kannattaa iloita joutsenista. Symboli elää, kun ei tulkinnalla kuolleta sitä. Kevään ensimmäiset joutsenet on ihan must juttu minulle :)
    ---
    Näin eilen Helsingin Viikinmäellä ensimmäisen lokin. Lähempänä meren rantaa, kaupungilla, niitä on jo ollutkin. Tänään aamulla kokonainen parvi lokkeja lensi Viikinmäellä. Tänä keväänä olen odottanut lokkejakin, ja nyt ne tulivat :)

    Mustarastaat laulavat nyt aamuin ja illoin :)

    Anu

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)