perjantai 19. elokuuta 2011

Perheet koossa!


Eilen härkälintu emoa ja poikasta seuraillessani mietin onko pariskunnasta toinen jo mennyt muuttomatkoilleen. Vastauksen sain illalla, kun palasin Alasenjärvelle. Siellä koko perhe oli koossa. Poikanen piipitti kuuluvasti, ja toinen emoista välillä mylväisi.


Härkälintupari näyttää yhdessä huolehtivan jälkikasvustaan. Tai, ainakin koko perhe pysyy koossa. Myös tänään aamulla pari oli yhdessä poikasensa kanssa. Härkälintu mylvähteli välillä. Muutenkin, aamun äänimaisema Alasenjärvellä, oli upea, vaikka on jo syksyn alku: sekä pikkulinnut että vähän isommatkin olivat ihmeen äänekkäitä. Tässä kuitenkin vielä kaksi kuvaa eilisillalta:

Toukokuussa kertoessani härkälintujen kevättouhuista Alasenjärvellä, mainitsin myös nähneeni kyseisellä järvellä ensi kertaa kanadanhanhia (Branta canadensis/Canada Goose). Toki, niitä on voinut olla siellä aiempinakin vuosina, mutta ei ainakaan lähi vuosina sillä paikalla, missä ne nyt ovat. Myös kanadanhanhien pesintä onnistui. Niillä on viisi poikasta. Tässä ne uivat heinäkuun 30. päivänä:Kanadanhanhilla on ollut koko kesän tapana mennä aamuisin uimarannalle, johon paistaa aamuaurinko. Siinä ne ovat kaunis ja leppoisa näky, mutta niiden jäljet eivät totta totisesti ole mukavia. Koko uimaranta on täynnä niiden ulosteita, vaikka niitä ei enempää olekaan kuin kaksi aikuista ja viisi poikasta. Tänäänkin aamulla uimarannalla ne viettivät aikaansa syöden, niin, ja kakkien:

Kun poikaset keskittyvät syömiseen, emot tarkkailevat ympäristöään valppaina:Tämän aamun lintuiluhetkessä eniten keskityin seuraamaan tätä sukeltajaa, joka nousi pintaan kuta kuinkin samasta kohden, josta oli sukeltanut:


Pyrstö juuri ennen kuin sekin umplahtaa veden alle:

Kun se sukelsi, se sukelsi kokonaan. Pyrstöäkään ei jäänyt pinnan päälle. Ajattelin tämän olevan haapana, mutta haapana on puolisukeltaja. Voivatko haapanat myös sukellella kokonaan veden alle? Toisaalta, haapanalla on nokankärki musta, ja tällä yksilöllä ei sellaista nokankärkeä ole… Sen pyrstössä tällainen terävä sojotus:


Tämä on se hetki, kun se nousee sukelluksista vauhdilla:


Ja, tämä on se hetki, juuri ennen kuin kalastajat lähtivät veneillään kokemaan verkkojaan:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)