sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Tietokonelintuilua

Ruokintapaikalla Lahdessa näyttää olevan hiljaista. Tiaiset ovat kadonneet jonnekin. Näin eilen vain viisi tiaista. Ja, varpuset olivat tipotiessään, eikä niiden ääniäkään kuulunut. Metsästä kuului välillä punatulkkujen yksittäisiä puhalluksia. Ihan lähellä oli kaksi närheä ja kaksi harakkaa. En tiedä olivatko pahaääniset närhet ajaneet tiaiset pois. Vai oliko alueella ahkerasti saalistanut kanahaukka pelotellut tiaiset tiehensä. Joka tapauksessa, ruokintapaikalla ei oltu viikon sisällä syöty juuri mitään. Voihan se olla, että tiaiset olivat löytäneet jostakin lähistöltä vieläkin paremman ruokintapaikan… Mielenkiinnolla odotan palaavatko linnut ruokintapaikalle tänä talvena.



Tietokoneellakin voi lintuilla. Tietsikkalintuilussa voi valita oman tasonsa. Suosittelen aloittaa aloittelijan tasolta eli Beginner. Kuvaruutuun tulee ikkuna, jossa on linnun kuva. Valikossa on vaihtoehtoja, mikä lintu kyseessä olisi. Joidenkin lintukuvien kohdalla on mahdollisuus käyttää kaukoputkea. Kaukoputkea käytettäessä ruutuun tulee uusi kuva samasta lajista. Kun käyttää kaukoputkea, silloin ilmeisesti menettää hieman pisteitä.



Kuvat voivat toisinaan olla sellaisia, että linnusta näkyy jokin kohta, jonka perusteella linnun voi tunnistaa – ja muuten kuva on aika epäselvä. Toiset kuvat ovat tarkkoja kuin mikä, ja linnut helposti tunnistettavissa. Kun lintuilee vaativimmilla tasoilla kuvat vaikeutuvat. Niilläkin tasoilla linnut voivat olla tuttuja, mutta kuvat sellaisia, että linnusta voi vain jonkin tietyn kohdan perusteella päätellä, mikä se on. Ja, osa linnuista on kyllä sellaisia, mitä Suomessa ei välttämättä ole. Joka tapauksessa, tämä on hauska tapa opetella lintujen tunnistamista!



Tietsikkalintuilua voi harrastaa täällä: CBirding.



Kuvat tässä postauksessa ovat Hailuodosta viime kesältä.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)