keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Harmaahaikara


Muutama viikko sitten Hailuodossa käydessäni en ehtinyt nähdä siellä harmaahaikaroita (Ardea cinerea/Grey Heron). Helsingissä niitä näkee joka kerran, kun menee Viikin luonnonsuojelualueille. Harmaahaikara on tätä nykyä levinnyt Suomessa jo aika laajalle.Harmaahaikara seisoo kaislikossa paikoillaan, ties kuinka kauan. Sitten se yhtäkkiä nappaa pitkällä ja terävällä nokallaan lähellä liikkuvan makupalan, kuten esimerkiksi sammakon tai kalan.Tänään seurailin rauhassa erään harmaahaikaran aamua. Kun sitä katseli, aloin tuntea sympatiaa tuota hienoa lintua kohtaan. Se onkin todella upea lintu – mitä en ollut aiemmin ajatellutkaan. Ja, sen kaulakin on oikein kaunis. Kaunis ja rauhallinen lintu.Harmaahaikaralla näyttää olevan keltaiset silmät. Nokka on pesimäaikana oranssinkeltainen, muulloin harmaankeltainen.


Hailuodossa olen nähnyt harmaahaikaralla pesän männyssä. Viikissä ne ovat pesineet, ainakin edellisenä vuonna, yhdyskuntana: pienellä alueella useilla on ollut pesä puiden latvaosissa.
Pari joutsenta ui harmaahaikaran luo. Haikara livahti ruovikon sekaan, kun joutsenet menivät sitä ihan lähelle. Sitten joutsenet lähtivät uimaan takaisin ainakin sadan metrin päähän paikkaan, mistä ne tulivatkin.Harmaahaikaran korkeus on 84 – 102 cm. Sen siipiväli on noin 155-175 cm.Alla olevan kuvan otin viikko sitten:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)