maanantai 17. kesäkuuta 2013

Taivaanvuohi


Olen nähnyt usein, ja monissa paikoissa, lehtokurpan lennossa. Se on helppo tunnistaa äänenkin perusteella. Mutta lehtokurppaa en ole nähnyt sen ollessa paikoillaan. Taivaanvuohenkin olen nähnyt lennossa, ja se on ehkä helpointa tunnistaa sen lennon perusteella.

Sotkamossa (13.6) kävellessäni maalaishiekkatietä, alkoi viereisestä hakkuualueelta kuulua itselleni ennenkuulumatonta linnun ääntä. Se oli voimakasta ja mekaanista varoitusääntä. Meni tovi, kun kiikarein löysin linnun puun latvasta.

 
Kun lintu aikansa seisoi latvassa, se lensi hakkuukasan päälle.

 
Oletan linnun olevan taivaanvuohi (Gallinago gallinago/ Common Snipe). Heinäkurppa, lehtokurppa, taivaanvuohi ja jänkäkurppa näyttävät paikoillaan ollessaan ensi silmäyksellä hyvin samankaltaisilta linnuilta. Näkemälläni linnulla on valkoinen keskijuova päälaella kuten taivaanvuohella kuuluukin olla.

 
Lehtokurpalla on päälaella poikkijuova, jota näkemälläni linnulla ei ole. Heinäkurpalla ei ole niin valkoinen vatsa kuin taivaanvuohella (eikä Sotkamo kuulu varsinaisesti heinäkurpan pesimäalueeksi). Jänkäkurpan päälaki puolestaan on tumma. Joten, näkemäni lintu lienee taivaanvuohi.

Taivaanvuohen "määkivää" lentoääntä kuuluikin alueelta muina aikoina, vaikka tämä kuvan lintu ei kyseistä ääntä päästänytkään lentäessään puusta maahan. Määkivä lentoääni syntyy taivaanvuohen pyrstösulissa sen syöksyessä ylhäältä alaspäin.

 

Kuvat saa isommaksi klikkaamalla hiirellä jotakin kuvaa. Taivaanvuohesta perustietoja voi lukea Luontoportti-sivustolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)