perjantai 5. heinäkuuta 2013

Pikkutikka


Ei kahta ilman kolmatta! Jos tiklit ja harmaapäätikat ovat riemastuttavia puutarhavierailijoita, niin tämänpäiväinen vierailija on tähän mennessä kaikkein huikein. Pikkutikka (Dendrocopos minor/Lesser Spotted Woodpecker) saapui puutarhaan!

 
Tikoista pikkutikka on ehdoton suosikkini. Ja, muutenkin se kuuluu suosikkilintuihini. Tässä Lahden havaintopaikassa pikkutikka oli aina ennen vakituinen kävijä, sillä se pesi lähellä. Kahteen viime vuoteen pikkutikkaa ei ole näkynyt, kunnes sitten tänään se saapui ääntä pitäen!

Keväällä ja alkukesällä kuulin metsässä pikkutikkojen äänen noin sadan metrin päästä tästä havaintopaikastani, mutten nähnyt niitä. Oletan niiden pesineen. Toivottavasti tämän päivän pikkutikkavierailija liittyy juuri poikasaikaan: poikaset lentelevät etäämmälle pesistään ja emot lentelevät niiden perässä.

 
Toivon, että aiempien vuosien pikkutikkatavat palautuisivat: pikkutikka lentäisi päivittäin puutarhaan omenapuuhun!

Pikkutikkakanta on ollut laskusuunnassa. Ja, sekin kuuluu niihin lintuihin, joiden pesimäaikaishavainnot tulee ilmoittaa lintutieteelliselle yhdistykselle. Ensi talvena aion satsata linturuokinnassa erityisesti tikkojen ruokintaan!

Alla kuvasta huomaa kuinka hyvä suojaväri pikkutikalla on omenapuussa. Samalla kuvasta saa käsitystä pikkutikan pienuudesta.

 

Pikkutikan levinneisyyskartasto Lintuatlaksessa.

Perustietoa pikkutikasta Luontoportissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)