torstai 29. elokuuta 2013

Petolinnut liikkeellä


Viime viikolla Sotkamossa pieniä maalaisteitä ajaessa, jatkuvasti näkyi peltojen yllä liitelemässä erilaisia haukkoja. Niitä oli runsaasti näkyvillä.

Paluumatkan (24.8) teimme Kajaanin kautta kohden Kärsämäkeä ja sieltä nelostielle. Kajaanin ja Kärsämäen välillä on isoja suoalueita. Soiden yläpuolella liiteli jälleen useita petolintuja. Pari kertaa pysähdyimme katsomaan ja yritin kuvata. Alla olevat kuvat ovat kahdesta eri yksilöstä.

 
 
 
 
Useasti olen blogissani maininnut, etten ole päässyt opettelemaan petolintujen tunnistamista. Harvoin olen sellaisella paikalla, jossa niitä rauhassa voisi kiikaroida ja katsella. Niinpä en varmaksi näitäkään näkemiäni petolintuja tunnista.

Kävin 26.8. Ridasjärvellä, Hyvinkäällä, katsomassa, mitä siellä voisi näkyä. Alla olevat kuvat ovat siellä ottamiani. Niissäkin on kaksi eri lintua.

 

 

 

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Matkalla


Kurjet (Grus grus/Common Crane) ovat matkalla. Ehkä niitä jo odotetaan Afrikassa ja Lähi-idässä.



Leikittelen joskus ajatuksella, että ihmiset odottavat muuttolintujamme etelässä, kuten mekin odotamme niitä keväisin.

 
Kuvien kurjet ovat parvesta, jossa oli 14 yksilöä. Niiden edellä lensi toinen, päälle 20 yksilön, parvi. Kuvat on kuvattu eilen, jossakin Kärsämäeltä etelään päin mennessä. Katselen kuvia erittäin pienellä näytöllä, joten en voi nähdä kuinka epätarkkoja ne ovat, mutta ehkä niistä jotain selvää saa.

perjantai 2. elokuuta 2013

Tilhet kesällä


En ole onnistunut näkemään tilhejä (Bombycilla garrulus/Bohemian Waxwing) kesällä. Ne kuuluvat siihen samaan sarjaan mihin esimerkiksi punatulkut ja närhet: syksyllä niitä näkee, mutta kesäisin ne elävät omaa hiljaiseloaan metsissä ja niitä on vaikeampi silloin nähdä.

 
Siksipä olikin ilo, kun satuin näkemään kaksi tilheä Hailuodossa 28.7. Nämä olivat kuusen latvustossa pienen hetken paikoillaan.


 
Hieman minua hämää näiden tilhien nokka. Kun syksyllä näkee tilhejä, niillä vaikuttaisi olevan hyvin kapean terävät nokat. Näillä näkemilläni yksilöillä nokat vaikuttavat hyvin jykeviltä.
 

 

No, näin sitä oppii…

Toinen yllätys Hailuodossa oli, kun näin ison parven pussitiaisia. Niitä en odottanut siellä näkeväni, joten – sitä suurempi ilo niiden havaitsemisesta.