sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Pikkulepinkäisen kannan vaihtelusta

Pikkulepinkäisiä (Lanius collurio/Red-backed shrike) on Suomessa noin 50 000 – 80 000 paria Lintuatlaksen mukaan. Kanta olisi pysynyt kuta kuinkin ennallaan edellisiin vuosikymmeniin nähden.


Jotkut toiset lähteet kertovat pikkulepinkäisen kannan pienentyneen. Esimerkiksi LuontoPortti ilmaisee pikkulepinkäisen kannaksi 30 000 – 60 000 paria.


Lintuatlaksessa kerrotaan, että Suomessa pesivien pikkulepinkäisten kannassa on suuria vaihteluja eri vuosina ja se hankaloittaa kannan muutosten arviointia. Vuosittaiset suuret kannan vaihtelut saattavat liittyä talvehtimispaikoissa tapahtuneisiin sääolosuhteisiin – Lintuatlaksen mukaan. Isossa Britanniassa pikkulepinkäinen on jo kuollut sukupuuttoon. Muuallakin Euroopassa sen kanta on pienentynyt. Syyksi arvellaan pikkulepinkäisille sopivien ympäristöjen vähenemistä.


Pikkulepinkäinen talvehtii Itä-Afrikassa. Syysmuutto käynnistyy heinäkuun lopulla, ja päättyy syyskuun puoliväliin mennessä.


Perustietoa pikkulepinkäisestä Birdlifen sivuilta.


Pikkulepinkäisiä ei ole paljon Kainuun alueella. Nämä pikkulepinkäisen kuvat otin (11.7) kuitenkin Kainuussa, Vaalassa.

4 kommenttia:

  1. Oletpa onnistunut saamaan hienoja ja monipuolisia kuvia. Ei tainnut lintu olla kovin pelokas?

    VastaaPoista
  2. Hei Kirlah!

    Kyllä tämä pikkulepinkäisyksilö katosi heti, kun havaitsi ihmisen lähellä. Ottaessani lintutornista nämä kuvat, se ei havainnut minua. Iltaaurinko oli lhestulkoon minun selän takana, joten lintu kai ei nähnyt minua siksi.
    Minulla oli suora näköyhteys siihen hetken veran – se hetki riitti näiden kuvien ottamiseen. Onnea matkassa :)

    VastaaPoista
  3. Kivoja kuvia pikkulepinkäisestä! Epäilen, että tänä vuonna Kainuussa niitä on vähän tavanomaista enemmän. Vasta tänä kesänä alan oppia tuntemaan pikkulepinkäisen äänestä. Yksi pari pesi tarhan ja golfkentän välissä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Maarit!

    Olisipa hienoa, jos pikkulepinkäisen kanta vahvistuisi Kainuussa! Niiden kannan arviointi on tosiaan vaikeaa, koska määrät saattavat vaihdella vuosittain.

    Pikkulepinkäinen on taitava matkija. Itse olen kuullut ja nähnyt pikkulepinkäisen laulavan punavarpusta! Se oli hauska yllätys, kun laulaja ei ollutkaan punavarpunen vaan pikkulepinkäinen!

    Toivottavasti sinne mainitsemallesi havaintopaikalle tulisi ensi vuonnakin pikkulepinkäisiä!
    Anu

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)