tiistai 19. elokuuta 2014

Pikkulinnut omenapuissa


Tänä vuonna omenia on valtavasti.


Sato itsessään jää kuitenkin kohtuulliseksi tai jopa vähäiseksi, sillä muumiotauti vie omenat.


Pikkulinnutkin syövät omenia. Ne siis syövät jopa itse omenaa, eikä vain jotain hyönteisiä omenista. Jotkut linnut syövät muumio-omeniakin.


Kun lintu siirtyy muumio-omenasta terveeseen omenaan, se kuljettaa kynsissään ja nokassaan muumiotaudin itiöitä terveeseen omppuun. Ja, niinpä sekin omppu sairastuu muumiotautiin.


En ole nähnyt lintujen tulevan sairaaksi muumio-omenista. Koska kyseessä ei ole ammatillinen omenankasvatus, ottakoot linnut omansa – vaikka levittävätkin samalla muumiotaudin itiöitä. Muumiotauti leviäisi, vaikka pikkulintuja ei omenapuissa olisikaan.


Kaikille riittää omenista osansa – niin linnuille kuin ihmisillekin, vaikka sato jääkin muumiotaudin tähden vähäiseksi.


3 kommenttia:

 1. Ihania vieraita :-) Enpä ole koskaan ajatellutkaan, että ne levittäisivät muumiotautia, mutta niinhän sen varmaan täytyy olla.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Susanna.

  Kuitenkin uskon pikkulinnuista olevan omenapuille enemmän hyötyä kuin haittaa. Pikkulinnut ovat niin tehokkaita tuholaisten torjujia, kun nappaavat omenapuista toukat ja kuoriaiset ja muut tuholaishyönteiset.

  Muumiotautihan leviää ensisijaisesti muulla tapaa kuin pikkulintujen kynsissä. Muumiotauti leviäisi, vaikka ei pikkulintuja omenapuissa olisikaan.

  VastaaPoista
 3. Lisäsin itse tekstiin lauseen:

  ”Muumiotauti leviäisi, vaikka pikkulintuja ei omenapuissa olisikaan.”

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)