keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Opiskelua...


Viikissä, Helsingissä, on kokoontunut mielettömän paljon valkoposkihanhia (Branta leucopsis/Barnacle Goose). Kyseisiä parvia on mukava katsella, ja toivoa löytävänsä joukosta punakaulahanhen.


Eilen Viikissä valkoposkihanhiparven joukosta erottui silmiini neljä vaaleampaa yksilöä.


Mietin olivatko ne nuoria lintuja. LuontoPortissa kerrotaan nuoresta valkoposkihanhesta:

Nuori valkoposkihanhi on mustilta höyhenalueiltaan harmaavivahteinen, selän ja siiven höyhenten reunuksissa lähellä höyhenten kärkeä on ruskeat poikkijuovat, jotka säilyvät osittaisen syyssulkasadon jälkeenkin. Nuorten lintujen mustat osat ovat ruskehtavia vielä seuraavana kesänäkin.”Lintuopas mainitsee nuoresta yksilöstä:

Eroaa [vanhasta] lähinnä kupeiden epäselvemmän poikkijuovituksen sekä kaulan ja rinnan vähemmän voimakkaan mustan värin perusteella. Yläpuolen vaaleat höyhenten kärjet eivät niin puhtaanvalkoiset kuin vanhalla ja mustat ja tummanharmaat kuviot epäselvempiä.”


Nämä nyt ilmeisesti ovat nuoria valkoposkia, mutta olivat ne niin vaaleita kaulan tummilta alueilta ja muualtakin, että erottuivat kaikista muista suuressa parvessa… Joukossa ei ollut muita nuoria, jotka olisivat olleet yhtä vaaleita. Punakaulahanhea en siis löytänyt – mutta nuoria valkoposkia kylläkin.


2 kommenttia:

 1. Onpa siellä lintuja! Tuolla pitäisi käydä.

  VastaaPoista
 2. Sussi,
  ehdottomasti kannattaa käydä Viikissä!

  Pelloilla voi nähdä valkoposkien lisäksi kanadanhanhia, töyhtöhyyppiä, eri sirrejä, suokukkoja, pikkulepinkäisiä ja paljon muita.

  Ja, kun sinne menee, niin samalla reissulla kannattaa pistäytyä lintutornissa. Ainakin harmaahaikaroita, kyhmy- ja laulujoutsenia, punasotkia, eri haukkoja (mm. ruskosuohaukkoja) ja monia, monia muitakin lintuja siellä näkee.

  Eväitä ja juomista mukaan!

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)