maanantai 24. marraskuuta 2014

Räkättirastaasta

Englis summary is bottom of the text


Etsin netistä tietoja räkättirastaasta (Turdus pilaris/Fieldfare). Yllätyin huomatessani, että Googlella oli tehty hakuja termeillä räkättirastas resepti ja räkättirastas ruokana. Selailtuani nettiä tajusin ihmisten syövän räkättirastaita. Erityisesti italialaiset pyydystävät ja syövät niitä. Ja, moni suomalainenkin on kokeillut räkättirastaiden syömistä! Sitä en tiennyt aiemmin.


Räkättirastas on erittäin elinvoimainen laji. Luulen sen elinvoimaisuuden johtuvan sopeutumiskyvystä: räkättirastas ei ole kovin arka ihmisiä, eikä mitään ihmisten aikaansaannoksia kohtaan. Näistä syistä se on kyennyt levittäytymään ja pesimään kaikkialle, mihin se on mennytkin. Räkättirastaat osaavat puolustaa pesiään yhdessä, kun vaara uhkaa. Ne käyvät yhdessä, hurjasti säksättäen, uhkaavan eläimen kimppuun pyrkien hätistämään sen pois pesien läheltä. Kyky yhteistoimintaan varmistaa pesintöjen onnistumista.


Räkättirastas myös osaa hyödyntää erilaista ravintoa eri vuodenaikoina. Madot, etanat ja hyönteiset ovat sen ravintoa, mutta syksyisin se syö ahkerasti myös marjoja. 

Räkättirastaan levinneisyyskartta koko maailmaa koskien: Avibase.
 

Kuvissa räkättirastaat toukokuisten voikukkien seassa. Keväällä räkättirastaiden höyhenet ja sulat ovat upean näköisiä, ja ne ovat itse asiassa, aika komean näköisiä lintuja.



I was looking on the internet information about the Fieldfare.  I was surprised to see, that people was looking information with google using terms fieldfare recipe and fieldfare for food. People eat the fieldfares! In particular, the Italians catching and eating them and other little birds. Also many people in Finland has tried the fieldfares thrush eating. I didin’t know in the past that some people eating fieldfares even in Finland!

Fieldfares conservation status is Least Concern. Fieldfares will know how to defend along together their nests. The ability to cooperate to ensure the success of the nesting. Fieldfare eat worms, snails and insects and also berries.

Distribution map – world: Avibase.

Photos: Fieldfares are in the field with dandelions in may. In the springtime fieldfares are, in fact, quite a nice-looking birds.

9 kommenttia:

  1. Olen allekirjoittanut monta vetoomusta, jossa yritetään vaikuttaa pikkulintujen pyytämiseen(ja syömiseen) Etelä-Euroopassa.

    Räksy on symppis lintu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, kun olet toiminut asian eteen! Minä vasta nyt heräilen tähän pikkulintujen pyydystämis- ja syömisasiaan.

      Räkätti tosiaankin on symppis :)

      Poista
  2. En voisi edes kuvitella että missään olosuhteissa söisin pikkulintuja, joihin nyt lasken rastaankin.
    Se on jotenkin niin vastenmielinen ajatus, vaikka kuinka olisi marjoilla marinoitu.
    Räkättirastaan huono maine marjavarkaana, taitaa syödä sen suosiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu täällä: en voisi syödä pikkulintuja.

      Poista
  3. Räksy on kiehtova lintu. Se laulaakin välillä todella kiehtovasti (ainakin minun mielestäni) :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen alkanut tykätä räkättirastaista ihan viime vuosina. Niiden eloa on kiva seurailla kesäisin.

      Poista
  4. Toivon pienelle kesäpihalleni ihan vain esim. "ei syötäviä lintuja". Eli kaikki esim. tintit, siepot, punarinnat, tiklit, tikat ovat tervetulleita. Muita tyyppejä harkitaan... t. Pirkko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirkko,
      ymmärrän sinun tarkoittavan kivassa komentissasi, että et toivoisi räkättirastaiden tulevan puutarhaasi. Niin, puutarhassa ne eivät ole niin kiva juttu. Mutta, puutarhasta on kiva katsella, kun räkätit ovat viereisellä nurmialueella, ja kulkevat siellä päät keikkuen, kuunnelleen kastematojen liikehdintää mullassa :)

      Poista
  5. Räksy on tosi herkkua...

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)