maanantai 26. tammikuuta 2015

Kyhmyjoutsenet ja Mallan kuntoutuminen


En ole paljon ehtinyt lintuilla, enkä ole käynyt bongaamassakaan, vaikka jotakin bongattavaa olisikin ollut. Ruokintapaikka on melko hiljainen. Sen lähistöllä on tavanomaisten lintujen lisäksi kaksi harmaapäätikkaa ja palokärki – itse en ole nähnyt kumpaakaan, mutta äänet kuulin ihan läheltä.


Eilen kävin tosi pikaisesti Polttimon sulalla. Mitään erityistä ei sielläkään. Kyhmyjoutsenet ovat rengastettuja. Otin muutaman kuvan niistä.
Mallan kuntoutuminen on edennyt kuta kuinkin kuten pitääkin. Yhden kerran kävimme fysioterapeutilla, joka tutki Mallan ja antoi kuntouttamisohjeita. Muutamia yksinkertaisia, mutta tehokkaita, jumppaliikkeitä tehdään Mallan kanssa. Ulkona kävellään ylämäkeä siksakkina kuin serpentiinitietä. Sillä tavoin ylämäkikävelyssä Malla joutuu pakosta laittamaan koko painon leikatulle jalalle.


Mallahan vieläkin karttaa koko painon laittamista leikatulle jalalle. Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi sen seisoessa, se sojottaa leikattua jalkaansa sivulle ja/tai taaksepäin, jolloin paino ei ole normaalilla tavalla kyseisellä jalalla. Jumppaharjoitteilla ja serpentiiniylämäkikävelyillä pyritään vahvistamaan Mallan leikattua jalkaa, jotta se alkaisi käyttää sitä normaalisti.


Kävely Mallan kanssa tehdään hitaasti. Hitaalla kävelyllä se laittaa painoa leikatulle jalalle. Jos Mallan antaa mennä nopeaan (mitä se tahtoisi), niin silloin se enemmänkin etenee kolmella jalalla, eli se ei laita täydellä painoa neljännelle jalalleen. Kävelyn määrää olemme saaneet lisätä 5 minuuttia per viikko. Nyt alkaa 30 minuutin kävelylenkit. Näitä 30 minuutin kävelyjä Malla voi tehdä vaikka neljä kertaa päivässä, kunhan vaan lenkkien välillä on useampi tunti lepoaikaa.


Kipulääkkeitä Malla ei ole saanut muutamaan viikkoon. Viime viikolla kuitenkin oli yksi päivä, että annoin sille kerran kipulääkettä. Sinä päivänä Malla nilkutti usein. Siitä tiesin, että sillä sattuu polveen. Kipulääke auttoi: nilkutus loppui. Kävelylenkkien jälkeen olen muutenkin usein pitänyt sillä kylmäpussia polven päällä. Se auttaa, jos on kipuja.

Leluja Mallalle ei ole vieläkään voinut antaa, koska se hyppisi niiden kanssa. Hyppiminen ei ole vielä sille hyväksi, sillä hyppiessään se voi astua leikatulla jalalla siten, että se vioittuu uudelleen. Vielä se ei kestä hyppimistä.


Menemme myöhemmin vielä kerran fysioterapeutille, joka tarkastaa Mallan kuntoutumisen edistymisen. Fysioterapeutti antaa sitten taas jatkoneuvoja, miten edetään. Jos kaikki menee hyvin, niin kesällä Malla taas pääsee metsiin retkelle. Olenkin luvannut sille, että kesällä se saa juosta metsissä ja nuotioilla se tulee saamaan paistettua makkaraa. Luulen Mallan ymmärtäneen asian.

Kuvat kuvattiin eilen sunnuntaina.

I have not had much time to watching birds. The feeding place is pretty quiet. Nearby is two Grey-headed Woodpecker and one Black Woodpecker. I have not yet seem them, but I have heard them.

Yesterday I shot some photos of Mute Swans. They are ringed birds.

My dog Malla has recover very well after the surgery. The physiotherapist gave instructions how we can practise Mallas leg. If all goes well, Malla may run agine next summer.


4 kommenttia:

 1. Paranemisia, rapsutuksia ja helliä haleja Mallalle!
  Ja voimia sinulle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna.
   Annoin rapsutukset ja halit Mallalle.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)