keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Harakanpesä I



Helmikuun alkupuolella kaksi harakkaa alkoivat kantaa pieneen puuhun oksia erään lahtelaisen talon sisäpihalla. Ne kantoivat niitä niin harvakseltaan, etten oikein tiennyt aikovatko ne rakentaa siihen pesänsä vai eivät. Viikossa pesän rakentaminen ei edennyt muutamia risujen lisäyksiä lukuun ottamatta. Ehkä harakatkin miettivät, että kannattaisiko siihen pesänsä rakentaa vai ei.

23.helmikuuta pesän rakentaminen oli ollakko vai eikö olla –vaiheessa:


Helmikuun lopussa harakat tekivät päätöksensä pesän rakentamisesta. Tai, sitten aika oli muista syistä kypsä pesän valmistamiselle. 

1.3. pesän rakentaminen käynnistyy kunnolla

Kun ne olivat päättäneet rakentaa, niin ne myös rakensivat. Ne molemmat kantoivat risuja pesätarvikkeiksi.

7.3. pesä rakennusvaiheessa



Jos harakat olivat hitaita helmikuussa pesän rakentamisessa, niin maaliskuussa niillä oli vauhti päällä.

9.3. pesää rakennetaan

Harakat eivät sutaisseet pesäänsä, vaan ne kantoivat harkiten risuja. Ne poimivat maasta ja puista kuivat, kuolleet, risut. Ne myös katkoivat aitapensaasta ”elävää” risua, joita kantoivat pesäänsä.


Niillä meni kunkin risun asettamisessa aikaa, sillä ne eivät vain läjänneet risuja toistensa päälle, vaan ne työnsivät jokaisen risun yksitellen, harkitusti, omalle paikalleen.

Pesän rakennusvaihe 9.3.

Yllättävä kyllä, harakka kävi hakemassa pesätarvikkeita myös edellisen vuoden pesästä. Talojen muodostamassa sisäpiha-alueella on kaikkiaan kolme vanhaa harakan pesää. Kaksi niistä on samassa puussa, mutta puun eri oksistoissa. Näin viime vuonna, kun ne rakensivat pesän. Kahdesta vanhemmasta pesästä en tiedä, että kuinka vanhoja ne ovat.

Numero 3 on edellisen vuoden pesä. Sen takana on toinen pesä, numero 2. Nyt rakenteilla oleva pesä on numero 4.

Toinen harakoista alkoi yhä enemmän olla pesän sisällä. Toinen kantoi risuja ja toinen rakensi pesää sisältäpäin.

Pesän rakennusta 10.3.

Pesän päärakentaja, eli se, joka oli sisällä, on yleensä naaras.



Pesästä kasvoi upea, taidokas pallomainen rakennelma.

Taidokas pesä 10.3.


(Vieritä alaspäin. Juttu jatkuu siellä vielä kolmessa osassa, osissa II - IV)

6 kommenttia:

  1. Harakat ovat taitavia pesänrakentajia.

    Todella kauhea tuo pesänhävittäminen. Harakallakin on lain suoma pesimärauha huhtikuusta alkaen, ehkä olisi viisasta muistuttaa siitä huoltoyhtiötä ja isännöitsijää.

    Meillä taloyhtiössä on minulla huolena varpuset. Niillä on pesiä yhtiön kaksikerroksisessa talossa, ja aina voi olla ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, että linnuista ei ole mitään haittaa, vaan hyötyä esim. hyönteisten syöjinä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sussi.
    Jos taloyhtiössä ei pidetä varpusista, ja niitä kohtaan tulee häirintää, silloin voisi ehkä taloyhtiölle ehdottaa, että taloyhtiö hankkisi varpusten pönttöjä. Ainakin pikkuvarpusten olen nähnyt pesivän tiaispöntöissä. Tai, voisi ehdottaa, että taloyhtiössä tehtäisiin talkoilla varpusten pönttöjä.
    Varpuspönttö ohje Birdlifen sivuilla:
    http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunpontot_varpunen.shtml

    Toivottavasti varpuset saavat teillä olla pesimäaikana rauhassa. Itse asiassa, ne pesivät jo nyt ainakin täällä etelässä.

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkennus.
      Pöntöillä siis voisi yrittää ohjailla pesintää, ts. yrittää saada pönttöjä ripustamalla varpuset pesimään pönttöihin ihmisten asuinrakennuksiin pesimisen sijasta.

      Anu

      Poista
  3. Kurja tarina :-(
    En minäkään harakan pesää pihaani haluaisi, mutten kyllä menisi sille mitään tekemäänkään, jos sellaisen ehtisivät tehdä. Sääliksi käy harakoita...

    VastaaPoista
  4. Minä ainakin haluaisin harakanpesän pihalleni. Viime keväänä rakensivat pesän tuohon pihapuuhun ja niiden touhuja oli mukava seurata. Kolme poikastakin saivat kasvatettua.

    VastaaPoista
  5. Minusta tätä harakan pesän rakentamista on ollut tosi upeaa ja mielenkiintoista seurata. Olen oppinut harakoista paljon uutta, kuten esim. niiden kyky tehdä keskenään saumatonta yhteistyötä. Kunpa vain saisin vielä seurata niiden poikastenkin pesästä lähtöä!
    Anu

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)