keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Punasotka



English summary is bottom of the text

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, että Välimeren maissa pyydystetään pikkulintuja syötäväksi. Pikkulintujen pyydystäminen on kiellettyä, mutta salametsästys on runsasta: joka vuosi Välimeren maissa tapetaan yli kymmenen miljoonaa pikkulintua, muun muassa Suomessa pesiviä satakieliä ja mustapääkerttuja. BirdLifellä on aiheesta hyvä sivu: Meidän lintumme Välimerellä.


Uskomattomalta tuntuu, että osataan sitä Suomessakin metsästää pataan lintuja, joita Euroopassa alkaa olla enää varsin vähän olemassa. Punasotkia (Aythya ferina/ Common Pochard) on Suomessa enää vain noin 13 000 paria. Laji on katoamassa koko Euroopasta. Syitä lajin katoamiseen ovat muun muassa järvien kuivattaminen ja niiden umpeenkasvu. Kaikkia syitä punasotkakannan taantumiseen ei kuitenkaan tunneta.


Suomessa punasotka on luokiteltu uhanalaiseksi, eli sen kanta on vaarantunut. Tästä huolimatta punasotka on yhä riistalintu. Sitä metsästetään Suomessa. BirdLifen mielestä punasotka tulisi Suomessa rauhoittaa.


Metsästys itsessään ei ole syy punasotkakannan romahtamiseen. Punasotkakannan pienuudesta johtuen, siihen kohdistunut metsästys voi kuitenkin edesauttaa voimakkaasti kannan pienenemistä entisestään.


En voi ymmärtää, miksi punasotkia metsästetään Suomessa. Suomessahan ei metsästetä lintuja ruoaksi ravinnon puutteen tähden. Suomessa lintujen metsästys on vain harrastus. Kyse on puhtaasti pelkästä harrastuspohjaisesta lintujen tappamisesta, eikä ruoan hankkimisesta ravinnon puutteeseen.


Punasotkiakin siis ammutaan harrastuksena, vaikka niistä valmistettaisiinkin ruokaa – koska niiden metsästäjillä ei oikeasti ole niiden tappamisen motiivina ravinnon puute. Metsästäjä ei näe nälkää, vaikka jättäisi punasotkan ampumatta.


En moralisoi metsästystä itsessään, vaan moralisoin vaarantuneen lajin metsästystä. Ja, vielä tarkemmin: moralisoin sitä, että Suomessa saa metsästää punasotkia. Päättäjien pitäisi rauhoittaa punasotka. Moralisointini kohdistuu ennen kaikkea päättäjiin, jotka mahdollistavat punasotkien metsästyksen.


Punasotkanaaras on hyvin erinäköinen kuin koiras. Ulkonäöltä niitä ei nopealla vilkaisulla tunnistaisi samaksi lajiksi. Kuinkahan metsästäjät syksyn hämärissä kykenevät erottaa punasotkanaaraan (ja punasotkan poikaset) muista sorsanaaraista – jos vaikka tahtoisivatkin yrittää, jotta eivät ampuisi vähälukuista lajia?


Punasotkia kuvasin eilen Suomenojalla.


There in Finland is only about 13 000 pairs of Pochards. Pochards is vulnerable, but despite of that, it is legal to hunt them. It is incomprehensible! Hunting is not the cause of the collapse of the Pochards number. However, hunting also reduce the number of Pochards.

The number on Pochards have declined throughout the European region. From a global aspect there is a lot of Pochards.

Pochard in Finnish Breeding Bird Atlas: Breeding.
Birdlife International: Common Pochard

I shot photos yesterday.
Anu

8 kommenttia:

  1. Samaa mieltä metsästyksestä. toisaalta olen sitä mieltä, että sellaisia lajeja vosii metsästää, joita on ihan liiaksi asti jossain päin.
    Eikö fasaani ole yksi sellainen, joka itse asiassa on riistalinnuksi tuotukin tänne. Entäs valkoposkihanhi, joita kuulemma Etelä-Suomessa on pilvin pimein. Ei kylläkään täällä ole yhtään. Tänne voisi tuoda muutaman ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Birdlife on metsästystä koskevassa kannanotossaan kirjannut ajatuksen hyvin:

      ”Metsästyksen tulee perustua ensisijaisesti lintukantojen ja niiden elinympäristöjen hoitoon.”

      http://www.birdlife.fi/suojelu/lainsaadanto/metsastyslinjaus-birdlife.pdf

      Esim. sinisorsia on paljon ja kaiketi sinisorsastuksen voi nähdä jonkinlaisena ”lintukannan hoitona”…(?)

      Lintujen siirtäminen tai ”istuttaminen” paikasta toiseen aiheuttaisi ongelmia muille lintulajeille ja hyönteis- ja kasvilajeille, joten se ei olisi hyvä juttu. Vaan ehkäpä jokunen valkoposkihanhi joskus ihan oma-aloitteisesti tulee sinne teillekin päin pesimään:)

      Anu

      Poista
  2. how wonderful to see them coming back :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. It is a fabulous time when the migratory birds arrive again to Scandinavia :)

      Anu

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Punasotkien kannan toivoisi jälleen lähtevän nousuun.

      Anu

      Poista
  4. Hieno kuvakooste punasotkasta. En ollut tiennytkään että punasotkaa saa metsästää!!!!
    Kuvasin ensimmäisen kerran lintua viime keväänä Parikkalan Siikalahdella ja yllätyin todella kun kaveri neuvoi löytämään naaraan. Ihan kuin eri perhettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vikki.
      Tuo naaraan erilainen ulkonäkö, verrattuna koiraaseen, on kyllä tosi veikeä juttu. Kaunis lintu.

      Anu

      Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)