maanantai 4. toukokuuta 2015

Malla voi paremmin

Malla voi nyt paremmin. Se pissaa ja kakatkin ovat tulleet. Edelleen Mallalle on ollut pissaus- ja kakkausasennot vaikeita, kuten myös ruokakupilta syömisen asento. Olen ennen antibioottien antamista ruokkinut sitä kädestä, koska se ei ole halunnut normaaliin syömisasentoon. Samoin välillä Malla on syönyt makuuasennossa. Se on kävellyt joitakin metrejä ja istahtanut, kävellyt ja istahtanut… Äkillinen istuminen johtuu äkillisestä kivusta. Kävely siis oli vaikeaa.

Aamu ulkoilun ja lääkkeiden saannin jälkeen nukahdettuaan Malla pian heräsi ulkoa kuuluviin ääniin

Eilen puolenpäivän aikaan löysin Mallan pedistä suuren muhkean harmaan helmen: Mallan kropasta irrottautunut täysi punkki. Sen jälkeen Mallan kävely helpottui 90%:sti. Punkki ei voinut olla pedillä pitkään, koska olisin nähnyt sen siinä. Olen pohtinut onko punkki voinut olla Mallassa kiinnittyneenä kauan aikaa. Ja, oliko tuo punkki Mallan vulvassa? En ole löytänyt Mallasta punkkeja, ja yksikään eläinlääkäri ei niitä Mallasta löytänyt. Missä tuo punkki on ollut? Pohdin, jos se on ollut sisällä vulvassa ja se on ollut kiinnittyneenä sinne ja aiheuttanut Mallalle kaikki nämä oireet…

Malla kuuntelee tarkkaavaisesti ääniä ulkoa. Korvat ovat pystyssä ja toisia lähellä, kuten mitteleillä on tapana korvansa laittaa, kun kuuntelevat keskittyneesti.

Mallalla oli punkkipanta, mutta se oli ehtinyt olla juuri pari viikkoa. Punkkipannan teho alkaa parin viikon käytön jälkeen. Toisaalta, koiraan voi kiinnittyä punkkeja, vaikka olisikin punkkipanta. Punkkipanta Mallalta poistettiin leikkausaamuna. Onko punkki voinut olla Mallan vulvassa sisällä niin että sitä ei ole voinut nähdä? Se olisi ollut siellä kiinnittyneenä, eikä olisi heti imenyt verta (esimerkiksi punkkipannan myrkystä johtuen)?

Koska muutos Mallan kävelemiseen tapahtui parissa tunnissa punkin löytymisen jälkeen, olen pakostakin miettinyt näitä vaihtoehtoja. Edellä mainituista punkkiasioista täytyy keskustella eläinlääkärin kanssa torstaina, jolloin meillä on lääkärille aika ja Mallan tikitkin otetaan pois. Eläinlääkärillä varmaankin on tietoa voiko punkki olla kiinnittyneenä niin pitkään koirassa.


Malla on mieleltään nyt virkeä. Se on hieman ylireagoiva. Se reagoi vieraisiin ylionnellisesti, eikä tottele kyseisissä tilanteissa mitään peruskäskyjä. Eilisestä iltapäivästä alkaen se on reagoinut myös ympäristönsä tarkkaavaisesti. Nyt se vain haukkuu kärsimättömästi, kun ihmisiä kulkee ohitse tai ääniä kuuluu jostakin. Kipeä tai sairas koira voi hieman regressoitua käytökseltään, aivan kuten kipeät ja sairaat ihmisetkin saattavat mieleltään hetkeksi regressoitua. Toisaalta, sairas tai kipeä koira haukkuu myös siksi, että haukkuminen on sille puolustuskeino: kipeänä se kokee olevansa puolustuskyvytön mahdollista uhkaa vastaan, joten se pyrkii haukkumalla ilmaisemaan, mahdolliselle uhkatekijälle, olevansa terve ja voimissaan.


Edelleen siis ruokailu- ja tarveasennot ovat hieman vaikeita. Tosin, tänään aamulla kakkausasento oli jo lähes normaali. Mallallahan on nyt myös leikkauskivut (kumarruppa itse tekemään tarpeesi, kun vatsa on leikattu auki ja siellä on paljon tikkejä – sanoisi Malla). Kun vieraita on käynyt ja Malla on ylireagoinut iloaan, se on samassa ylireagoinnin tilassaan myös mennyt kupilleen ja syönyt sieltä. Ehkä jokin elimistön oma adrenaliinipiikki sen kropassa hetkelliseksi poistaa kaikki kivut siltä – vieraiden läsnäolo tekee Mallan niin iloiseksi ja riehakkaaksikin taas. Kiitos kaikille viikonloppuna käyneille vierailijoille – sekä minut että Mallan teitte iloiseksi.


Nyt odotellaan, ja toivotaan, Mallan yhä tervehtyvän. Torstaina jutellaan lääkärin kanssa mahdollisista lisäkokeista ja tuosta punkkiasiasta. Kuvat otettu tänään aamulla.

Anu4 kommenttia:

 1. Voi Mallaa, toivottavasti tervehtyminen etenee!

  Punkkien torjunnasta muuten, nyt eläinlääkäreiltä saa reseptilla suun kautta otettavan tabletin, joka tappaa punkit kun ne ovat kiinnittyneet koiraan. Tabletti tehoaa 12 viikkoa. Meidän Rikulla kokeillaan sitä nyt ensimmäistä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi.

   Täytyy keskustella lääkärin kanssa tuosta punkkien torjunnasta. Edellisenä vuonna ko. punkkipanta torjui punkit Mallasta: ne eivät kiinnittyneet. Nyt, tällä kertaa, panta ei ollut saavuttanut vielä täyttä tehoa, luulisin.

   Anu

   Poista
 2. Hienoja ja toiveikkaita uutisia :-) Toivottavasti Mallan huono onni kääntyisi jo paremmaksi...

  Rapsutuksia Mallalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!

   Mallan vointi on edelleen parempi, mutta ei vielä ihan terve. Toivotaan, että parantuminen edistyy.

   Anu

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)