maanantai 30. maaliskuuta 2015

Harakanpesä V



Kaksi harakkaa rakensivat pesää helmikuusta alkaen. Kerroin Harakanpesä I – IV postauksissa pesän rakentamisesta ja valmistumisesta maaliskuussa, sekä siitä, että huoltomies kävi 16.3. tuhoamassa ja viemässä pois koko pesän.


Huomasin 23.3. harakoiden aloittaneen samaan puuhun uuden pesän rakentamisen.

28.3. Aamulla klo 06:23

En ole koskaan aiemmin nähnyt eläimillä saati ihmisillä niin ahkeraa ja uupumatonta työskentelyä, mitä näin 28.3. näillä harakoilla. Ne alkoivat rakentaa pesäänsä aamulla kello kuuden aikoina, kuta kuinkin auringon noustessa, tai hieman aurinkoa aiemmin.

28.3. Aamulla klo 07:36


Harakat kantoivat pesään risuja.


Välillä harakka haki kahdesta vanhasta pesästä risuja. Toisinaan se löysi niitä muualta. Ja, välillä se katkoi risuja pensaista ja puista.

28.3.

Harakat myös veivät savea pesäänsä vuoratakseen pesää.

28.3.

Toinen harakoista oli jälleen enemmän aikaa pesän sisällä ja rakensi pesää sieltä käsin.

28.3.

En ole koskaan aiemmin nähnyt, enkä tajunnut, että harakat kykenevät tekemään yhteistyötä – ja niin saumattomasti. Kun harakka toi nokassaan pesälle risun ja työnsi sitä pesän seinämän lävitse, sisällä oleva harakka vastaanotti omalla nokallaan tuota risua ja asetteli sitä sisältä päin paikoilleen. Risun tuonut harakka asetteli samaa risua pesän ulkopuolella.

28.3.

Harakat tekivät taukoamatta töitä, Ne eivät poistuneet paikalta. Ne eivät levänneet, eivätkä poistuneet edes syömään. Ne työskentelivät yhteen menoon, ilman taukoja, kahdeksan tuntia. Sitten ne yhtäkkiä lensivät pois. Oletan niiden vihdoin menneen syömään ja ehkä lepäämään.

28.3. Klo 10:56


Seuraavana päivänä harakat jatkoivat pesän valmistamista edelleen tehokkaasti, mutta nyt ne välillä katosivat pieniksi hetkiksi jonnekin. Ehkä ne päättivät välillä käydä syömässäkin jotakin.

29.3. Klo 09:14

Pesä valmistuu vauhdilla ja se on jälleen komea.




Harakoilla on varmasti kiire päästä munimaan ja hautomaan.


29.3. Klo 13:55

The magpies built their nest. They started building their nest in February. The nest was just completed in 16.3. Then the janitor broke up the nest and took it away. I don’t know why he did so. I noticed (23.3.) the magpies start nest building again in the same tree. I wrote in finnish about these events in my writings Harakanpesä I – IV.

28.3. the Magpies built their nest for 8 hours without breaks. They were very hard-working. The Magpies are able to work together and they built the nest very skillfully.

Anu

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Harakanpesä I



Helmikuun alkupuolella kaksi harakkaa alkoivat kantaa pieneen puuhun oksia erään lahtelaisen talon sisäpihalla. Ne kantoivat niitä niin harvakseltaan, etten oikein tiennyt aikovatko ne rakentaa siihen pesänsä vai eivät. Viikossa pesän rakentaminen ei edennyt muutamia risujen lisäyksiä lukuun ottamatta. Ehkä harakatkin miettivät, että kannattaisiko siihen pesänsä rakentaa vai ei.

23.helmikuuta pesän rakentaminen oli ollakko vai eikö olla –vaiheessa:


Helmikuun lopussa harakat tekivät päätöksensä pesän rakentamisesta. Tai, sitten aika oli muista syistä kypsä pesän valmistamiselle. 

1.3. pesän rakentaminen käynnistyy kunnolla

Kun ne olivat päättäneet rakentaa, niin ne myös rakensivat. Ne molemmat kantoivat risuja pesätarvikkeiksi.

7.3. pesä rakennusvaiheessa



Jos harakat olivat hitaita helmikuussa pesän rakentamisessa, niin maaliskuussa niillä oli vauhti päällä.

9.3. pesää rakennetaan

Harakat eivät sutaisseet pesäänsä, vaan ne kantoivat harkiten risuja. Ne poimivat maasta ja puista kuivat, kuolleet, risut. Ne myös katkoivat aitapensaasta ”elävää” risua, joita kantoivat pesäänsä.


Niillä meni kunkin risun asettamisessa aikaa, sillä ne eivät vain läjänneet risuja toistensa päälle, vaan ne työnsivät jokaisen risun yksitellen, harkitusti, omalle paikalleen.

Pesän rakennusvaihe 9.3.

Yllättävä kyllä, harakka kävi hakemassa pesätarvikkeita myös edellisen vuoden pesästä. Talojen muodostamassa sisäpiha-alueella on kaikkiaan kolme vanhaa harakan pesää. Kaksi niistä on samassa puussa, mutta puun eri oksistoissa. Näin viime vuonna, kun ne rakensivat pesän. Kahdesta vanhemmasta pesästä en tiedä, että kuinka vanhoja ne ovat.

Numero 3 on edellisen vuoden pesä. Sen takana on toinen pesä, numero 2. Nyt rakenteilla oleva pesä on numero 4.

Toinen harakoista alkoi yhä enemmän olla pesän sisällä. Toinen kantoi risuja ja toinen rakensi pesää sisältäpäin.

Pesän rakennusta 10.3.

Pesän päärakentaja, eli se, joka oli sisällä, on yleensä naaras.



Pesästä kasvoi upea, taidokas pallomainen rakennelma.

Taidokas pesä 10.3.


(Vieritä alaspäin. Juttu jatkuu siellä vielä kolmessa osassa, osissa II - IV)

Harakanpesä II



Harakat ahkeroivat ja naarasta näki yhä harvemmin, sillä se ahersi pesän sisällä asettamassa risuja paikoilleen.

14.3.

Vaikka harakka kantoikin yhä risuja pesätarvikkeiksi, ne siirtyivät jo kantamaan pesäänsä myös savea. Nokallaan harakat nyhtivät maasta heinätuppojen ohella savea. Savesta naaras rakensi pesän sisällä kunnon lattiaa.

14.3.


Pesän valmistuminen oli käsillä. Risuja vietiin pesälle yhä harvemmin, mutta savea sen sijaan harakka sinne nokassaan kuljetti.

14.3.

Pesä oli kuta kuinkin valmis ja harakat selvästi tyytyväisiä aikaansaannokseensa. Pian alkaisi muninta ja hautominen.

14.3.

Aamulla 16. maaliskuuta ikkunasta katsahtaessani, katseeni hakeutui harakan pesälle kuten joka aamu, kun olin Lahdessa. Katselin sitä hymyssä suin, sillä pesä oli mahtava pallo ja valmiina itse pesintään.


Aamupalan jälkeen menin lintuilukoira Mallan kanssa aamulenkille. Ja, kun palasin sieltä, sain heti kuulla uutisen. Harakanpesää ei enää ole. Huoltomies oli juuri hetkeä aiemmin käynyt tuhoamassa pesän ja hän oli vienyt koko pesän pois. Katsahdin ikkunasta harakanpesälle:

16.3.

En jaksanut uskoa näkemääni. Ja, kun harakat lensivät pesälleen, minä romahdin.

16.3 aamupäivä

Harakat lensivät tyhjään pesäpuuhunsa ja ikään kuin etsivät pesäänsä. Ne olivat selvästi hyvin hämmentyneitä.

16.3. aamupäivä

Minä aloin itkeä. Ensin ihan hiljaa, mutta seuratessani koko aamupäivän harakoiden tilannetta ja niiden hämmennystä, minä ratkesin ihan kokonaan. Itkin kuin putous. Tai tuuli.

16.3. aamupäivä

Kirjoitin meiliä talon kiinteistöhuoltoon. Kirjoitin, että juuri valmistuneen harakanpesän tuhoaminen ei ole eettisesti oikea ratkaisu päästä eroon pihapiirin linnuista. Että, jos kyseisessä taloyhtiössä ei tykätä linnuista pihapiirissä, niin heidän tulisi talven aikana kaataa pihaltaan kaikki puut ja pensaat, mitkä soveltuvat lintujen pesimäpaikoiksi. Että lintuja ei voi karkottaa siten, että annetaan niiden rakentaa pesä ja sitten tuhotaan se pesä. Juuri valmistuneen pesän tuhoaminen on väärin.

16.3.

En minä lähettänyt sitä meiliä. Minä itkin ja väsyin. Harakatkin lensivät pois. Ja, minä menin kotiin Helsinkiin.