tiistai 12. tammikuuta 2016

Määrittämisen teorian opiskelua
Viime lauantaina osallistuin Avescapesin järjestämälle Määrityspäivälle. Päivän esitelmät olivat korkeatasoisia ja todella antavia. Itseäni eniten kiinnosti Aleksi Lehikoisen esitelmä viitakerttusen, luhtakerttusen ja rytikerttusen tunnistamisesta maastossa. Kyseessä on kolme hyvin samannäköistä lintua, kun niitä maastossa näkee. Myös kenttäkerttunen on hyvin yksioikoisen näköinen kerttunen. Lehikoinen rohkaisikin katselemaan myös kenttäkerttusia, joita saattaa Suomeen harhailla enemmänkin kuin vain ne, mitä on havaittu.


Roni Väisänen käsitteli esitelmässään nuoria aro- ja etelänharmaalokkeja. Hänen esitelmänsä myös oli minulle todella antava, sillä lokkien nuoruuspuvut (1-2 kv) ovat haastavia.

Petteri Lehikoisen esitelmä laulavista tristis-tiltalteista oli myös mielenkiintoinen ja herätti paljon ajatuksia siitä, mitä ovat Suomessa havaitut hieman erilailla laulavat tiltaltit.  Mietin, että olisikin hyvä ladata kännykkään ensi kevääksi jonkinlainen äänitysohjelma. Laulujen sonogrammit ovat jo jonkin aikaa kiinnostaneet minua, mutta nyt ne alkoivat kiinnostaa minua yhä enemmän lintujen määrityksen apuna. Lauluja ja sonogrammeja löytyy  Xeno-cantosta.

Lisäksi tilaisuudessa Jyrki Normaja esitelmöi sepelsiepon ja kirjosiepon erottamisesta maastossa ja fokuksena oli erityisesti naaras sepelsiepon ja naaras kirjosiepon erottaminen. Mielenkiintoinen ja antoisa esitelmä! Petri Lampila kertoi Iranin lintuhavainnoista, joita hän teki siellä kahdella eri matkalla. Loistava esitys sekin!


Määrityspäivän päätteeksi pidettiin lintujen tunnistamisen SM-määrityskisa. Kuvia kisassa oli 50. En palauttanut omaa paperiani ja odottelenkin, jos Avescapesin pojat laittaisivat oikeat vastaukset nettiin, niin voisin vielä tarkistaa miten hyvin osasin määrittää kyseiset 50 kuvaa. En nimittäin ehtinyt jäädä loppuun asti paikalle, kun kilpailukuvia käytiin lävitse. Lintukuvamäärityksen Suomen mestariksi ylsi Petri Lampila Limingasta.

Sanonpa vain, että ensi vuonna kannattaa osallistua Määrityspäivälle, mikäli Avescapes sen taas järjestää. Laittakaahan itsellenne muistiin tämä asia ja seuratkaa Avescapesin fb-sivuja tai nettisivuja!


Sunnuntaina sitten lähdin Pirkon kanssa katsomaan valkopäätiaista Viikkiin. Siellähän se oli, missä sen pitikin olla, mutta me emme sitä nähneet. Ruokintapaikan ympärillä (mielestäni liian lähellä ruokintaa) oli paljon ihmisiä kameroineen odottamassa, että valkopäätiainen saapuisi paikalle. Jotenkin minusta vaan tuntuu pahalta katsella sitä meininkiä… Ei linnut juuri uskalla käydä ruokailemassa, kun kymmenet ihmiset tsäkättävine kameroineen ovat ympärillä… No, vähän aikaa etsiskelimme valkopäätä ympäristöstä, mutta tuloksetta. Onneksi sentään nähtiin valkoselkätikka kuin lohdutukseksi.

(Kuvat eivät liity tekstiin)


Last Saturday I took part in the Bird Identification course. There were 5 presentation about different topics. And there was held also the Finnish Championship of bird identification. The winner was Petri Lampila from Liminka. The course was organized by Avescapes.

4 kommenttia:

 1. Hello, pretty birds and images. I just wish there was a translator gadget on your blog. Happy Tuesday, enjoy the week ahead!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Eileen! I put the Google translator gadget on my blog. Unfortunately the translation is not good… I try to write more English text in my next writings…

   Poista
 2. Määrityspäivät kuulostavat kiinnostavilta, pistän mieleen.

  Minuakin säälittää/harmittaa tilanteet, joissa kuvaajat ja tarkkailijat täyttävät paikan niin, etteivät itse linnut uskalla tulla. Toinen ikävä tilanne on lintutornit, joissa jotkut ihmiset eivät osaa olla hiljaa, vaan meluavat niin, että linnut säikähtävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miten saisi loppumaan sen, että kuvaajat menevät liian lähelle lintuja tai ruokintapaikkoja... Jotenkin yleinen asenneilmapiiri pitäisi saada muuttumaan siten, että paheksunta moista toimintaa kohtaan olisi niin yleistä, ettei kukaan enää kehtaisi kameroineen mennä häiritsemään lintuja... Lapsillekin opetetaan, ettei lintuja saa häiritä, mutta sitten aikuiset ihmiset kameroineen unohtavat koko asian ja menevät liian lähelle... Hassua ja surullista kerrassaan.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)