torstai 24. heinäkuuta 2014

Hiidenportti

Kävin (10.7) ensimmäistä kertaa Hiidenportin kansallispuistossa  Sotkamossa. Alueella on useampia patikoimismahdollisuuksia. Päiväretkelle valitsimme Hiidenkierroksen, jonka pituus on noin 5 km.
Lähtöpaikka on Palolammella.


Lammella on katoksia ja tulentekopaikat, sekä kaivo. Reitti kulkee noin kilometrin kankaalla, kunnes saavutaan varsinaiselle Hiidenportille.


Hiidenportti on kilometrin pituinen rotko. Kyseinen upea rotko on myös antanut nimen koko kansallispuistolle.


Rotkon toiselle puolelle kavuttiin tikapuita pitkin. Viimeisimmät tikapuut olivat lähes pystysuorat. Koira oli kannettava ylös.Reitti kulki rotkon reunaa. Välillä reunalla oli köydet muistuttamassa, ettei kannata astua liian lähelle rotkoa.


Maisemat olivat jylhät. Alas, pystysuoraa seinämää, matkaa on 20 metriä.
Porttilammen laavu oli pysähdyspaikkamme. Laavulle tullessamme näin pikkusiepon noin 1,5 metrin päästä. Muutoin en juuri lintuja nähnyt. Alue kuitenkin vaikutti sellaiselta, että keväällä siellä näkisi lintuja. Hiidenportin kansallispuiston tunnuskuvana on lapinpöllö, jota alueella voi tavata hyvinä myyrävuosina.


Laavu oli mainiolla paikalla ja hyvin hoidettu. Jotkut pidemmän reitin valinneet pysähtyivät hetkeksi levähtämään laavulle jatkaakseen taas kohta matkaansa.


Lampi näytti kauniilta ja olin menossa viemään Malla-koiraa vilvoittelemaan lampeen. Onneksi huomasin heti, että lammessa on iilimatoja ja käskin Mallan vedestä pois.

Porttilammen laavulta palasimme samaa polkua takaisin varsinaiselle Hiidenportille. Tästä virallinen reitti olisi kulkenut Kovasinvaaralle. Kovasinvaara on autio talo, jonka niittyjä Metsähallitus hoitaa. Hiidenportilta kuitenkin lähdimme seuraamaan polkua, joka ei ole merkitty viralliseksi poluksi. Polku kulki vastakkaisella puolella rotkovajoamaa kuin Palolammelta patikoimme Hiidenportille. Jossakin vaiheessa polkumme yhtyi viralliseen polkuun, joka kiersi Palolammen ja päätyi lähtöpaikkaan parkkipaikoille.


Palolammen viraskirjasta näin ja matkallakin huomasin, että alueella vierailee runsaasti myös ulkomaalaisia. Tutkimuksen mukaan kävijöistä on 89% suomalaisia ja 11% ulkomaisia. Hiidenportin luonto ja maisemat ovat varmasti ainoalaatuisia, ja niitä kannattaa käydä katsomassa ja kokemassa – ja käyttää ulkomaisia vieraitakin siellä!


Joskus sinne voisi mennä pidemmälle retkelle… Ja, yöpyä siellä luonnon sylissä…5 kommenttia:

 1. Tekstissäni on asiavirhe, josta Pirkko huomautti minulle.

  Kovasinvaara ei ole autiotalo. Kovasinvaaralla on ollut talo, mutta taloa ei ole enää. Entisen talon pihaa ja niittyä hoitaa Metsähallitus.

  Anu

  VastaaPoista
 2. Jylhän näköinen paikka!

  Iilimatojoja en ole nähnyt sitten lapsuuden. Pakko myöntää, että niistä haluan pysyä kaukana.

  VastaaPoista
 3. Kyllä meille tuli kiire vedestä pois, kun näin niitä inhottavia iilimatoja!

  Minäkään en ole tainnut nähdä niitä aikuisiällä aiemmin...

  VastaaPoista
 4. Uljaat ovat maisemat.
  Vesi näyttää niin puhtaalta!
  Mikähän niitä iilimatoja siellä
  pitää?
  Asta

  VastaaPoista
 5. Asta
  Tuon rotkon pohjalla oli suoalueita ja luulen iilimatojen kulkeutuvan kyseisiltä suoalueilta näihin vesialueisiin. Ei kyllä voinut edes jalkojaan siinä vilvoitella…

  Vaikuttavat maisemat! Näkisitpä ne paikan päällä!

  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)