sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Pikku-uikusta tukkasotkaan

English summary is bottom of the text

Eilen Lahdessa yritin bongata pikku-uikkua paikoilta, missä se oli ollut jo useita päiviä. Reissu oli sen suhteen turha, sillä etsimääni ei löytynyt. Paikalla oli pari muutakin ihmistä etsimässä samaa lintua. Kukaan ei löytänyt sitä.

Edellisenä päivänä oli satanut lunta. Ehkä se sai pikku-uikun lentämään jo pois. Se oli muuttomatkallaan harhautunut yksilö.


Sorsat olivat tyytyväisiä. Niille riitti ruokkijoita: kun yksi ruokkija poistui, joku toinen jo tulikin niitä ruokkimaan. Yksi kyhmyjoutsen vietti päiväänsä sorsien parissa. Ehkä se jää jopa talvehtimaan sille paikalle.


Sorsien joukossa oli myös tukkasotka (Aythya fuligula/Tufted Duck). Aiempina vuosina tukkasotkan kanta on ollut ihan runsas ja lintu elinvoimainen. Lintu Atlaksen mukaan tukkasotkan nykyiseksi kannaksi arvioidaan vain noin 40 000 – 60 000 paria. Tukkasotka on siis uhanalainen laji. Se on riistalintu, ja yksi syy sen kannan radikaaliin vähenemiseen lienee juuri metsästys. 40 000 paria on pieni määrä.


Tukkasotkat ovat muuttaneet etelään jo aiempina kuukausina. Tämä yksilö on jostain syystä jäänyt muuttojoukoista pois. Ihan elinvoimaiselta se näyttää sukulaistensa, sorsien, joukossa.


Yesterday I tried to see Little Grepe in places where it has been many days. But, I didin’t find it. There were some others birders too, but they didin’t either find Little Grepe. Little Grepe is a very scarce breeder in Finland.

It was snowing day before yestersday. Maby Little Grepe has flew away because snowing.

One Mute Swan was among Mallards. There were also one Tufted Duck. Based on Finnish Breeding Bird Atlas, Tufted Duck is classified as vulnerable in Finland. In Finland are only 40 000 – 60 000 breeding pairs left. Tufted Ducks migrate during September–October, but this one have stayed there among Mallards.


4 kommenttia:

 1. En tiennyt, että tukkasotkien tilanne on noin huolestuttava. Huono juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ollut yllättynyt, että niiden kanta on niin paljon pienentynyt. Toivottavasti tukkasotkien kanta tulee uudelleen lisääntymään.

   Poista
 2. Toivottavasti nämä muuttomatkallaan harhautuneet, löytävät perille...
  Tukkasotka on kaunis lintu, en ole luonnossa tavannutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukkasotka on myös, mielestäni, hieman koomisen näköinen lintu kuten esimerkiksi on myös telkkä. Ne ovat hauskan näköisiä.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)