torstai 18. elokuuta 2011

Onnistuneet pesinnät!


Kerroin toukokuun alussa kuinka kaksi härkälintuparia (Podiceps grisegena/ Red-necked Grebe, eng) mylvivät ja hätyyttelivät toisiaan pois reviirialueelta Lahdessa Alasenjärvellä. Nyt kerron ilouutisia. Molemmilla pareilla onnistui pesintä! Molemmilla pareilla on yksi poikanen!
Härkälintu hautomassa:Härkälinnun pesä on melkoisen onneton kaislakyhäelmä kaislojen seassa. Tai, ainakin se näyttää siltä kuin se ei olisi hyvin kiinnittyneenä minnekään.Vuosi sitten samalla paikalla Alasenjärvellä härkälinnun pesintä epäonnistui nähdäkseni juuri sen tähden, että sen pesä hajosi ja munat menehtyivät sen sileän tien. Siksipä tänä vuonna onnistunut pesintä juuri samalla paikalla tuottaa erityistä iloa, ja toisella härkälintuparilla, hieman etäänpänä, myös onnistunut pesintä! Viime vuoden harmitus on tänä vuonna vaihtunut tuplailoon!Poikanen on viiruinen kuin seepra. Toisaalta, tällaiset pään seutuvilta viiruiset linnut ovat mielestäni suloisia kuin pienet punkkarit, joilla on värjätty hiukset viiruille!Aiemmin kesällä, kun poikanen oli pienempi, emo uidessaan kantoi poikasta selässään. Poikanen matkusti siinä rentona, mutta uteliaana, käännelleen päätänsä sivulta toiselle ja katsellen avartuvaa maailmaa. Nämä poikasen kuvat olen ottanut tänään, ja nyt poikanen on jo niin iso, että emo tuskin sitä enää selässään kantaa.Seurailin emon ja poikasen touhuja. Emo toi poikaselle ruokaa. Sitten ne kumpikin, omassa rauhassaan, sukivat itseään, ja näytti kuin olisivat ihan nukahtaneetkin siihen järven kannateltavaksi.


Sitten ne taas aktivoituivat. Poikanen piipitteli itsekseen.  Emo piti ympäristöään silmällä ja poikanen välillä näykki vesikasvia, ja välillä näytti kuin olisi jälleen nukahdellut.

Näen vain toisen härkälinnun olevan poikasen luona. Onkohan parin toinen puolisko jo lähtenyt muuttomatkalle eteläisempään Eurooppaan? Ja, jos toinen parista on jo muuttanut pois, niin kumpi? En kykene erottaa härkälinnuista koirasta ja naarasta toisistaan. Ainakin munien haudontaan pariskunnasta molemmat osallistuvat.

Että härkälintu onkin kaunis!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)