torstai 12. heinäkuuta 2012

Hailuodon haukkahavaintoja


Tavallaan tämä vuosi on ollut minulle haukkavuosi.Talvella jo, ja koko ajan siitä eteenpäin, olen nähnyt haukkoja vähän kaikkialla, missä olenkin ollut ja liikkunut. Haukkoja on ollut näkyvissä Helsingissä, Lahdessa ja aina myös kahden edellä mainitun kaupungin välillä. Myös muualla on haukkoja näkynyt runsaasti. Joko haukkoja on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon, tai sitten minä vain olen sattunut onnekkaasti niitä näkemään.Vielä en oikeastaan juurikaan tunnista haukkoja, mutta suurin osa näkemistäni haukoista on ollut varpushaukkoja, kanahaukkoja ja ruskosuohaukkoja.


Viime viikolla olin Hailuodossa ja siellä katselin ruskosuohaukan (Circus aeruginosus/ Marsh harrier, eng) uljasta saalistuslentoa ja liitelyä.Se tähyili ruovikon ja pusikon elämää iskeäkseen kyntensä johonkin sopivaan saaliiseen.
Näin myös kanahaukan (tai, oletan sen olleen kanahaukka), ja koin sen kanssa kaksi sykähdyttävää hetkeä. Kyseinen haukka lenteli useamman kerran samaa reittiä. Seisoin paikallani sitä katsellen. Se lensi matalalla ja usean sadan metrin päässä se alkoi tulla minua kohden. Se liiti kohden ja noin parikymmentä metriä ennen liittämistä suoraan päin kasvojani, se otti hieman lisää korkeutta, niin että se liiti noin kolme tai neljä metriä pääni yläpuolelta. Sama toistui sen kanssa noin 40 minuutin kuluttua uudelleen. Jo usean sadan metrin päästä se alkoi liitää suoraan kohden minua, matalalentoa. Parisenkymmentä metrin päässä edessäni se otti korkeutta ja taas ylitti minut vain joitakin metrejä pääni yläpuolelta. Siinä oli valittava katsonko haukkaa suoraan silmiin, kun se liiti kohden, vai räpellänkö kameraa yrittääkseni ottaa siitä lähikuvan. Valitsin haukan tuijotuksen – tosin, sen silmiä en ehtinyt nähdä, sillä se liiti niin nopeasti.(Hailuodossa näin myös merikotkan. Silloin juuri oli kameran akku latauksessa, joten sitä ylvästä liitelyä ihastelin kiikareilla, enkä kuvan kuvaa ottanut)

2 kommenttia:

 1. Meilläkin on Ulvilassa naapurilla aika paljon peltoa ympärillä. Tällä pellolla sitten asustaa aina maaliskuun lopusta syksyyn asti se sama haukka ja joka kesä sillä on ollut monia poikasia mukana mettästämässä pelloilla. Näillä haukoilla on sellainen jännä ääni, minkä ne päästää, vähän ennen kuin syöksyvät saaliin perään ja sen aikana. Niitä on aina välillä kiva katsella.

  VastaaPoista
 2. Hei Kim!

  Kiitos kommentista!

  Anteeksi, kun vasta nyt se tulee tähän. Bloggeri oli delegoinut kommenttisi jostakin syystä väärään kansioon ja vasta nyt sen satuin näkemään siinä.

  Sinulla on, kuvauksesi perusteella, upea maisema haukkojen tarkkailuun. Haukat ovat jotenkin ”oma lajinsa” siinä ylväydessään, jossa ne liitelevät vailla pelon häivää…

  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)