maanantai 1. heinäkuuta 2013

Tikli Lahdessa


Lahden havaintopaikassa ei ole suuria ihmeellisyyksiä näkynyt (paitsi, kaksi käenpiikaa). Vaan tänään tuli todellinen yllätys. Näin tiklin (Carduelis carduelis/European Goldfinch).

 
Ja, heti perään tiklin poikasen.

 
 
Olin parhaillaan puhelimessa, mutta viittelöin Pirkolle, joka ei ollut tänä vuonna vielä tikliä nähnyt. Pirkko kiirehti paikalle, minun puhuessani puhelua, jota en voinut keskeyttää. Ja, Pirkko napsi kivoja kuvia heti havaittuaan tiklin puutarhassa.

 
Kyseisessä havaintopaikassa ei ole aiemmin tiklejä näkynyt ja siksipä riemastus oli suuri. Koska tiklillä oli poikanen, on sen pesä lähellä!

 
 
Kun emo ruokki poikasta, minä (joka olin saanut puheluni päättymään) vain katsoin ihastuneena ja toistin toistamistani jotakuinkin tähän tapaan ”aivan ihana, onpa huikea, onpa ihana”. Poikanen oli kuin kaunis kolibri, kun se räpytti paikoillaan siipiään ottaessaan emonsa nokasta ruokaa!

 
Pirkko otti ruokintahetkestä kuvia. Aina lintuja katsoessa, joutuu valitsemaan, katsoako lintuja vai kuvaako niitä. Nyt oli helppoa vain katsella, kun Pirkko otti hetkessä kuvia! Kaikki kuvat on otettu ikkunan lävitse (ja kuvat saa isommaksi klikkaamalla hiirellä jotakin kuvaa).

 
 
Lahdessa tiklin pesimäaikaiset havainnot tulee ilmoittaa lintutieteelliselle yhdistykselle, sillä tikli ei ole vielä Lahdessa kovin yleinen pesijä.

Helsingissä olen tämän vuoden aikana nähnyt runsaasti tiklejä, joten periaatteessa tiklihavainto itsessään ei ole niin innostava. Vaan, kun näin sen Lahden havaintopaikalla, riemastus oli, ja on, suuri! Tiklit olivat havaintopaikassa melko pitkään. Myöhemmin tänään kuulin havaintopaikan viereisestä metsäkaistaleesta tiklien laulua. Ensin ajattelin niiden olevan viherpeippoja, mutta pian huomasin, että laulun välissä tuli selkeä tiklutus. Pirkko teki saman huomion.

 
 
Lahden havaintopaikalla on myös eräs pikkulintu, joka on laulullaan herättänyt ihmisissä kummastusta ja mielenkiintoa. Eräs ihminen havaitsi kyseisen laulun ja saattoi minutkin sitä kuulemaan. Olen käynyt lävitse kaikki mahdolliset linnunlaulutiedostot löytääkseni laulun, mutta en ole vielä kyennyt tunnistamaan laulajaa. Seuraavaksi kai olisikin siirryttävä niihin linnunlaulutiedostoihin, jotka eivät olisikaan enää mahdollisten joukossa, vaan tälle alueelle epätavallisten laulajien joukossa…

Tiklin levinneisyyskartta Lintuatlaksessa.

Perustietoa tiklistä Luontoportissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)