lauantai 6. heinäkuuta 2013

Tunnistamaton


Mieltä on jäänyt keväältä asti vaivaamaan kaksi lintua, joita en tunnista. Linnut ovat sekametsässä Lahdessa. Lähellä pesii mustarastaita, räkättirastaista ja punakylkirastas.

Nämä kaksi havaitsemaani lintua käyttäytyivät hyvin eri tavoin kuin edellä mainitut rastaat. Nämä linnut ovat arkoja. Ne piiloutuvat välittömästi kun havaitsevat ihmisen, eivätkä ne ole muiden rastaiden tavoin pitäneet ääntä.

 
 
 
Kuvat otin aamulla 12.5. Kyseinen lintu jähmettyi paikoilleen, kun havaitsi minut. Toinen oli ihan lähellä puussa piilossa. Kun lopulta vähän liikahdin, ne molemmat lensivät äänettömästi pois, piiloon.

 
 
Lintu on korkeintaan punakylkirastaan kokoinen. Saattaa olla jopa hieman pienempi. Sillä on erittäin vahva nokka: nokan harja pyöristyy. Ja, sen silmät ovat suuret. Suuri silmäiset linnut ovat yleensä hämäräaktiivisia lintuja. Voimakas nokka ja suurisilmäisyys hämmästyttävät minua, enkä kykene tekemään tunnistusta. Sen väri takaapäin oli hyvin tasainen. Sivulla oli selkeä valkoinen juova. Kurkussa on likaisen valkoista. Kuvat saa isommaksi klikkaamalla hiirellä jotakin kuvaa.

 
 

2 kommenttia:

 1. Moro

  Näyttää olevan laulurastas. Luulen, että vaikutelma nokan jykevyydestä ja silmän suuruudesta johtuu vain linnun muuten pienestä koosta. Käyttäytymiseltään laji on musta-, räkätti- ja punakylkirastasta piilottelevampi. Helpoiten lajin havaitsee keväällä tai alkukesästä, jos tunnistaa laulun (hieman kuin mustarastas, mutta toistaa jokaisen teeman yleensä muutaman kerran).

  VastaaPoista
 2. Kiitos!

  Samalla alueella lauloikin laulurastas komeasti puiden latvoissa alkukesän.

  Näin nämä samat linnut myöhemmin kesällä ja niillä oli ainakin yksi poikanen, joka oli pesästä lähtenyt. Tällöin nämä päästivät merkki- tai varoitusääniä (kun kuljin ohitse). Ääni oli samankaltainen kuin räkättirastaan varoitusääni, mutta väliin tuli säännönmukaisesti lyhyt korkea vihellys.

  Onpa kiva, kun sai nähdä laulurastaan pesimäaikaan näin läheltä! En ole sen käyttäytymistä päässyt seuraamaan muuta kuin silloin, kun se laulaa puunlatvassa. En ole tiennyt, että se on pesimäaikaan metsässä näin piilotteleva ja arka kuin nämä kaksi olivat.

  Loppukesästä laulurastaat tulevat näkyviin räkättirastaiden tavoin: kulkevat räkättiparvien joukoissa viheralueella maasta matoja etsien. Laulurastaat tulevat syksyisin myös puutarhaan. Tuolloin niiden käyttäytyminen on hyvin erilaista, rohkeaa, verrattuna tuohon pesimäaikaiseen, arkaan, käyttäytymiseen.

  Kiitos sinulle linnun tunnistamisesta!

  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)