torstai 30. lokakuuta 2014

Kuusitiainen


 English summary bottom of the text

On mielenkiintoista, että jotkut linnut varastoivat talveksi ruokaa. Kuusitiainenkin (Parus ater/Periparus ater/Coal Tit) kuuluu niihin lintuihin.


Kuusitiainen on tiaisista pienin. Ruokintapaikalla se on tosi vikkelä: nappaa pikaisesti siemenen ja lentää pois. Se ei jää paikoilleen miettimään. Vaikka kuusitintti on ruokintapaikan pienin lintu, se saattaa tarvittaessa olla hyvinkin rohkea ja ärhäkkä muita lintuja kohtaan. Sitä on hauska seurata.


Pesimäympäristökseen kuusitiainen valitsee kuusimetsiä ja sekametsiä, joissa kuitenkin on kunnon kuusia. Se on ennen kaikkea Etelä-Suomen lintu, mutta pesii myös Keski-Suomessa ja harvakseltaan Tornion ja Kuusamon korkeudella asti.


Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna kuusitiainen pesii Euroopassa, Pohjois-Aasiassa (myös Japanissa) sekä Pohjois-Afrikassa.


Kuvasi ikkunan lävitse 26.10.Some birds, like Coal Tit, store food for the winter.
Coal Tit is very small and very rapid: in the feeding place it takes seed very rapidly and go away as soon as possible. Despite Coal Tit is so small, it can be, if necessary, very brave and feisty toward bigger birds.

Coal Tits live in spruce woods and mixed forest. It is common in Southern and Central Finland. Also rarely nest in Southern Lapland. Finnish Breeding Bird Atlas.

In other world Coal Tit live in Europe, North Asia (also in Japan) and northern Africa.

I shot photos through the window 26.10.

6 kommenttia:

 1. Meillä käy yksi, jonka olen nimennyt Pateksi. Alkuun luulin, että lintuja on useampi, koska se on niin nopea liikkeissään.

  VastaaPoista
 2. the Coal tit is one of my favourites. Don´t see it so often. Your images if great.

  VastaaPoista
 3. Kuvasin tutulla ruokintapaikalla tänään kuusitiaista ja ihmettelin miten paljon ruokaa se "heitti laidan ylitse". Kuoritut auringonkukansiemenet ovat viime keväänä ostettuja. Muille kyllä kelpasivat.
  Kiva lukea asiatietoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vikki, kiitos.

   Onpas siellä ollut ronkeli kuusitintti :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)