lauantai 25. lokakuuta 2014

Päivä ruokintapaikalla

Aloitin lintujen talviruokinnan viikko sitten. Tänään minulla oli mahdollisuus jäädä seuraamaan, mitä lintuja ruokinnalla käy. Laitoin aamulla ruokintapöntön täyteen kuorittuja auringonkukan siemeniä ja katselin sisältä ikkunan takaa, mitä alkaa tapahtua.

Ei mennyt kauan aikaa, kun ruokintapaikalla alkoi kuhina ja lintujen ääntely.


Tali-, sini-, hömö- ja kuusitiaiset tulivat ruokinnalle.Niin myös harakat, närhet, pikkuvarpuset ja varpuset.
Paikalla viihtyi 13 yksilön parvi viherpeippoja. Ne söivät myös ruusunmarjoja, joista ne pitävät erityisesti.


Mustarastaita oli lähiympäristössä ja käpytikka tuli ruokinnalle.


Ensin ajattelin käpytikan tulevan vuoden takaisesta vanhasta tavasta katsomaan olisiko talirakeita tarjolla ja lähtevän pois huomatessaan tarjolla olevan vain auringonkukan siemeniä. Yllätyin, kun se kuitenkin tuli useita kertoja uudelleen ja uudelleen syömään auringonkukan siemeniä.


Oravat ovat kivan näköisiä, mutta lintuharrastuksen myötä niistä pitäminen on loppunut. Tänäänkin orava kävi useita kertoja lintujen ruokinnalla. Teippasin ruokintapöntön kannen kiinni, koska orava aina ottaa kannen pois ja rohmuaa siemenet. Teipattua kantta se ei saa irti. Ajoin orava-mokoman tiehensä viisi kertaa…


Kuvat otin ikkunan lävitse, joten ne ovat hieman epätarkkoja. Muutamissa epätarkoissa kuvissa vedin kontrastin tiukalle, jotta epätarkkuus häipyisi ja huomio kiinnittyisi epätarkkuudesta muualle.

Aiheesta toiseen. Ystävä laittoi päivällä viestiä, että on osallistunut joutsenbongaukseen. Minulla ei ole tässä lähiympäristössä joutsenia, joten en voi siihen osallistua. Joutsenbongaus on tänään ja huomenna, ja tietoa siitä löytyy googlettamalla sana Joutsenbongaus.


I started feeding birds one week ago. Today I had time to watch, what birds are in my feedingplace.
There are Great tits, Blue tits, Coal tits, Willow tits, House Sparrows, Tree Sparrows, Eurasian Magpies, Eurasian Jays, European Greenfinchs, Blackbirds and Great Spotted.

Squirels looks so cute, but they will eat seeds from birds feedingplace, and thats why I don’t like them...

I shot photos through the windows.


10 kommenttia:

 1. Ihana lintukaarti sinulla siellä!
  Laitoin viime viikonloppuna talipalloja ikäänkuin ruokinnan aloitukseksi. Tänään huomasin, että kaikki oli syödä napsutettu loppuun asti...
  Nälkäisiä vieraita on siis riittänyt :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanna,
   oli kyllä yllätys, että näinkin paljon jo käy lintuja ruokinnalla. Toisaalta jotkin lajit eivät vielä käy, esim. urpiaiset. Luonnosta irtoaa vielä ruokaa. Mutta olipa kiva päivä, kun sai rauhassa seurata tuota ruokintapaikkaa :)

   Poista
 2. Lintuja oli tänään paljon liikkeellä, vielä ei minun havaintoihini ole hömpät eikä kuusitiaiset ennättäneet. Ne ovatkin yleensä tuolla metsäisemmällä ruokintapaikalla.
  Oraville olen jo monen vuonna laittanut oman ruokintapaikan hieman sivummalle ja sellaisen, että se helposti saa sieltä ruokaa. Ei ole käynyt lintujen paikalla kuin tarkistamassa ja poistuu omalle "tontilleen" ;)
  Keräsin taas tammenterhoja oraville pähkinöiden lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula,
   minusta on tullut tosi pessimistinen oravien suhteen. Nämä ovat oikeita super-rohmuja. Tammi terhoineen on ihan tuossa lähellä ja orava on kantanut terhoja varastoonsa. Nämä oravat keväällä aukovat linnunpöntöistä kannet ja rohmuavat sisällön. Kannet teipataan, jotta eivät tekisi sitä. Tuntuvat saavan linnunpönttöjen sisällön osasta pöntöistä sitten linnun lentoaukon kauttakin. Viime talvena orava jyrsi tuollaisen kovaa muovia olevan ruokintapöntön siemenaukon suureksi, jotta sai kunnolla ruokaa. Voisihan sitä tietty kokeilla pakkasten tultua laittaa syrjemmälle oravalle helposti saatavaa ruokaa. Olen kyllä jo valmiiksi pessimistinen, sillä nämä oravat ovat yksi riesa lintujen kannalta katsottuna… Olen toivonut, että ruoan puute ajaisi ne muualle, mutta ruokaahan niillä täällä on, jokaisena vuodenaikana, joten eivät ne lähde.

   Poista
  2. Olet saanut sitten oikean "terroristi" joukon kiusaksesi. Ei nämä "meidän oravat" sentään tuollaista menoa pidä. Ei tuossa enää varmaankaan auta erillinen ruokintapaikkakaan, kun ovat tuo tavan ottaneet. :( Mökkiruokinnalla meillä kärppä kyllä hajottaa kaiken mikä ei ole vahvan metalliverkon sisällä. Eikä siihen katiskaverkko riitä. Toki sekin saa syödä, mutta ei hajottaa :)

   Poista
  3. Tuula, tuo kärpän mainitsemisesi herätti ajatuksia. Kirjoitan myöhemmin syksyllä tai talvella tuttavan linnunpöntöstä (n. 100 metriä ruokintapaikaltani), johon talitintti keväällä hylkäsi munansa tapeltuaan oravan kanssa. Nyt, kommenttisi jälkeen, alan miettiä, voisiko pöntöstä löytynyt pieni pala oravan nahkaa ollakin kärpän nahkaa… Sillä kärppäkin pesii lähistöllä… Olemme automaattisesti pitäneet sitä oravan nahan palasena, koska oravat tässä pyrkivät koko ajan lintujen pönttöihin ja se näyttääkin oravan nahalta. Mutta, pohdin, tutkin ja kirjoitan siitä myöhemmin oman postauksensa …

   Poista
 3. Kivoja kuvia olet saanut ruokintapaikalta. Onpa sinulla lajirunsautta! Meillä ei ole näkynyt vielä kuin talitiaisia, kaksi viherpeippoa, kaksi sinitiaista ja 6 närheä. Ja tietysti oravia. Oravista kyllä tykkään, saavat käydäkin, mutta en tykkää, että isot närhet syödä rohmuavat hetkessä talipallot.
  Ruokintapaikka kun on isojen tammien alla, närhet ovat tottuneet tulemaan tammenterhojen perässä. Terhot on nyt kuitenkin syöty, joten närhet tulevat tottumuksesta samalle paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirlah.
   Närhet ja harakat minullakin kyllä tyhjentävät ruokintapöntön nopeasti. Yleensä ne heijaavat ruokintapöntöstä siemeniä maahan ja syövät sitten maasta. Mutta, minä tykkään katsella niitä, sillä ne molemmat ovat upean näköisiä lintuja.

   Näkisimmepä myös jotakin yllättäviä lintuja ruokintapaikoilla!
   Odotellaan :)

   Poista
 4. Paljon erilaisia vieraita! Kiva nähdä myös viherpeippoja, ovat niin vähentyneet sen epidemian jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin iloitsen viherpeipoista erityisesti juuri mainitsemastasi syystä. Viherpeippokanta on ollut taas nousussa :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)