maanantai 27. lokakuuta 2014

Hömötiainen

English summary bottom of the text 

Kesällä ei asutuksen piirissä juuri hömötiaisia (Parus montanus/Willow Tit) näy. Niiden äänen kyllä voi kuulla läheisestä metsästä. Ne eivät siis ole kaukana, mutta eivät ne kovin mielellään tule ihmisille näyttäytymään.


Jos hömötiaista ei asutuksen piirissä kesällä näe, niin talvella sitä näkee ruokintapaikoilla. Hömötiainen kerää ruokintapaikoilta siemeniä ja vie niitä talvivarastoihinsa. Koska se varastoi ruokaa, sitä ei yllätä nälkä talvellakaan.


Hömötiainen on paikkalintu. Nuoret hömötiaiset saattavat kuitenkin vaeltaa parvissa syksyisin.


Pesänsä hömötiaiset kovertavat kantoon tai puupökkelöön. Naaras vuoraa pesäkupin karvoilla, villalla, höyhenillä ja lastuilla.


Hömötiainen on yleinen lähes koko SuomessaLintuAtlas.

Kuvattu eilen ikkunan lävitse.


In summertime Willow Tits live in the forest and they don’t come to near houses. Willow Tit is sedentary bird. Sometimes, in autum, young willow tits will range over wider areas.

Nest is a hole in a decaying tree. Willow Tit excavate its own nesting hole. Nesting hole is constructed by female with wool, hair and feathers.

In autums and wintertimes willow tits comes to the feeding places. They eat and also store seeds.
Willow Tit is very common in Finland:Finnish Breeding Bird Atlas.

I shot photos yesterday through the window.


6 kommenttia:

 1. Ihana tietoisku taas kerran :-)
  Meillä ei ole hömötintit vierailleet, mutta toivon nyt ruokintapaikan siirron myötä saavani uusia vieraita. Paikka on rauhallisempi ja toivon mukaan lintusille houkuttavampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanna kiitos.

   Minäkin olin siirtämässä ruokintapaikkaa, mutta en voinutkaan siirtää sitä siihen puuhun, mihin ajattelin, sillä puusta roikkui oksia siten, että pönttöön ei olisi ollut hyvää näköyhteyttä. Ruokinta on vanhalla paikalla.

   Toivon uudelle ruokintapaikallesi lajirunsautta!

   Poista
 2. Eilen tuli viesti, että kannattaisi tarkkailla lintulautoja sillä viitatiainen on viikonloppuna vieraillut Kotkassa ja Siilinjärvellä ruokinnalla, jospa saapuisivat tännekin. Nehän on vaikeita erottaa hömötiaisesta, ainakin minusta tuntuu siltä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viitatiainen olisi huippu lintu saada ruokinnalle! Toivon sitä aina niin paljon ja siksi katselen tarkoin nämä hömötiaiset Lintuoppaan kanssa. Vielä ei ole viitatiaista näkynyt. Tosin eilen aamupäivällä kerroin ruokintapaikkani naapureille, puhuessamme ruokintapaikasta ja blogistani, että toivoisin tehneeni väärän tunnistuksen ja että joku blogini lukija tunnistaisi kuvasta hömötiaiseni viitatiaiseksi! Mutta, hömötinttejä nämä ovat taas kerran. Joka kerran katson tarkoin onko hömötintti hömötintti vai viitatintti – toivossa elän yhä vaan :)

   Poista
 3. Symppis kaveri! meilläpäin ei niitä ruokinnalla näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se symppis ja lisäksi adhd kuten talitintitkin: ei pysy sekunnin sadasosaa paikoillaan ;)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)