torstai 6. lokakuuta 2011

Syyslintuilua

Olen lintuillut.

Viime viikonloppuna Lahdessa linnut pitivät aamupäivisin ääntä. Rastaat lentelivät. Eräs lensi ikkunaan ja siitä törmäyksestä se oli lähes 20 minuuttia paikoillaan kukkapenkissä:



Lauantai aamupäivänä rastaita ei enää niin näkynyt, eikä kuulunut. Myös punarinnan merkkitiksutus oli kadonnut. Niiden sijaan näkyville tulivat punatulkut, joiden ääntä oli pitkin kesää metsästä kuulunut:



Iloinen asia oli viherpeippojen (Carduelis chloris/ European Greenfinch, eng.) saapuminen näkyville. Niitä oli toista kymmentä. Viherpeipot ovat olleet Suomessa erittäin runsaslukuisia kunnes muutamia vuosia sitten niiden kanta alkoi romahtaa. Ne saivat ruokintapaikoilta jonkin alkueläimen aiheuttaman sairauden, joka sai niiden kurkut turpoamaan niin, etteivät ne enää kyenneet nielemään ruokaa. Niiden kanta on romahtanut ainakin 60 prosenttia. Kyseinen sairaus yleistyi Brittein saarilla vuonna 2005. Epidemia levisi ainakin Ruotsiin ja Suomeen sangen pian. Parina viime vuonna ei ruusupensaissa olekaan paljon viherpeippoja näkynyt. Siksipä voi vain iloita, kun niitä nyt taas havaitsee ruusunmarjoja syömässä:



Välillä viikonloppuna aamupäivisin kuului sellaisia lintujen ääniä, joita alueella ei normaalisti kuulu. Ne ehkä olivat etelänmuuttomatkalaisia, jotka olivat pysähtyneet lepäämään ja syömään. Palokärjet liikkuivat isoäänisesti, kuten niillä on tapana ilmaista saapumisensa. Yhtäkkiä näin ja kuulin myös yhtä yksittäistä tikkaa, joka kummastutti. Alueen tikat liikkuvat yleensä pareittain, ja talvella ryhmissäkin. Nyt paikalle, kuusen latvaan, lensi tikka ihan yksikseen. Sen päälakikin oli mielestäni kovin pyöreä ollakseen käpytikka.  Sain siitä pari kuvaa, mutta ne ovat niin kaukaa otettuja, joten en tiedä voiko sitä niistä käpytikaksi varmistaa. Alemmassa kuvassa, todellakin lentää kyseinen tikka, eikä mikään hyönteinen:






Näin myös Kiiliäisvuorella komean tikan:



Kotiniemen siirtolapuutarhalla on koko kesän haukka saalistanut pikkulintuja, joita siellä on runsain mitoin. Vielä syyskuun loppupuolella näin kun varis ajoi haukkaa takaa kyseisellä alueella:





Helsingissä mustarastaat ovat tulleet pihamaalle. Ja, hanhet lentävät Helsingin yllä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)