sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Omenapuuvierailija II

Omenapuissa käy kesäisin ja syksyisin monenlaisia vierailijoita.

Kerrankin seurasin Lahdessa ikkunan lävitse (ja kuvasin nämä kuvat) kuinka pieni lintu oli pitkään yhden omenan kimpussa.Se ei noukkinut omenasta mahdollisia hyönteisiä, tai omenamatosia, vaan se söi omenaa. Se ei poiminut omenasta siemeniä, vaan se ahmi omenaa. Se söi lähes puolikkaan omenan.

Tunnistuksesta en ole varma. Linnulla on valkoinen, ohut silmärengas. Ja, sillä on harmaa silmäjuova. Kaulansivu on melko harmaa. Joten lehtokerttu? Toisaalta, samoina päivinä, kun tämä lintu söi omenaa, samassa puussa vieraili myös tiltaltteja… Voisiko tämäkin olla tiltaltti alkusyksyn väreissään? Lehtokertulla nokka on harmaa ja alanokan tyvi vaaleanharmaa. Tiltaltin nokka on tummempi… Hernekertulla (joita kyseisissä omenapuissa vierailee) puolestaan on tumma nokka ja sen tyvi on vaaleampi. Kuvan linnullakin näyttäisi tyvi olevan vaaleampi – tosin, sen nokka on myös voinut likaantua omenasta… Hernekerttuna en sitä muiden ulkonäkötekijöiden perusteella pitäisi...


2 kommenttia:

 1. Veikkaan lehtokerttua. Maarit

  VastaaPoista
 2. Maarit, kiitos vahvistuksesta.

  Minustakin se vaikuttaisi lehtokertulta… Se on niin tasavärinenkin lintu. Lehtokerttu on juuri sellainen tasaisen värinen.

  Hassua, kun se tankkasi itseään omenalla. Todennäköisesti tuleva muuttomatka sai sen ahmimaan omenasta puolet. Lisäravintoa pitkälle syysmuuttomatkalle.

  Muuten, ensimmäiset kevätmuuttolinnut saapuivat Suomeen tänään! Ne ovat Hankoon saapuneet haahkat.

  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)