tiistai 21. helmikuuta 2012

Omenapuuvierailija III

Tiltaltti vai pajulintu – ikuinen kysymys.Pajulinnulla on vaaleammat jalat kuin tiltaltilla. Pajulinnun jalat ovat ruskeanoranssit. Kuvassa auringonvalo heijastuu siten, että vaikea päätellä ovatko jalat tarpeeksi tummat tiltaltiksi. Kuvan linnulla varjokohdassa jalka on tumma – mutta en ole nähnyt tarpeeksi tiltaltteja ja pajulintuja voidakseni verrata onko jalka tarpeeksi tumma ollakseen tiltaltin.

Periaatteessa kuvan linnulla on käsisulkien kärkien väliset etäisyydet tasapitkiä, paitsi viimeisimmässä välissä. Pajulinnulla edellän mainitut etäisyydet eivät ole tasapitkiä, kun taas tiltaltilla ne ovat tasapitkiä.

Toisaalta taas, pajulinnulla nokan sivuilla ja tyvellä on selkeämpi oranssi sävy kuin tiltaltilla – ja kuvan linnullahan sitä oranssia nokassa näkyy. Tiltaltilla nokka voi usein olla tummempi. Tiltaltilla tumma silmäjuova katkaisee valkean silmärenkaan edestä ja takaa – ja juuri siten, mielestäni, kuvan linnulla silmäjuova tekee.

Havaintopaikan välittömässä läheisyydessä pesivät tiltaltit, mutta myös pajulinnut pesivät melko lähellä.

Olisiko tämä siis pajulintu – nokan perusteella… Ja, pajulintu jalkojenkin perusteella, tosin, auringonvalo tekee värimäärityksille tepposia… Silmäjuovan ja silmärenkaan perusteella tiltaltti…

Tiltaltti vai pajulintu – kas, siinäpä kysymys.


2 kommenttia:

  1. Minusta tiltaltti: jalat niin tummat kuitenkin, sekä silmäkulmajuova epäselvempi kuin olisi pajulinnulla. Käsisiiven ulottumakin vaikuttaisi lyhyeltä. Aika kiva kuva! Maarit

    VastaaPoista
  2. Tuo mainitsemasi käsisulka on kai se, mistä pajulinnun ja tiltaltin hyvin erottaa. Pajulinnulla käsisulat menee kyynärsulkien ja tertiaalien yli kunnolla, kun taas tiltaltilla on lyhyempi käsisulka - kerrotaan kirjoissa. Tällä kuvan linnulla tosiaan on aika lyhyt käsisulka.

    Itselläni vielä niin vähän käytännön katselukokemusta (silmän harjaantumista) pajulinnuista ja tiltalteista, että töitä saan tehdä niiden erottamiseksi toisistaan. Mutta, tästäkin se kokemus karttuu :)

    Kiitos, Maarit, tunnistamisavusta!

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)