perjantai 17. toukokuuta 2013

Pikkulepinkäinen


Viime vuonna kävin 14. 5. Lahdessa Linnaistensuolla katselemassa korppeja ja käkejä. Niinpä olin siellä 14.5. samoissa puuhissa tänäkin vuonna. Ja, molempia näin reissullani.
Vaan matkalla suolle, näin Kujalan jäteaseman aidassa pikkulepinkäisen.

 
Meinasimme ajaa ohi, sillä huomasin ennen pikkulepinkäistä aidassa linnun ja päätin tarkistaa kiikareilla: se oli västäräkki. Kun heti perään, lähes edellisen vieressä, aidalla istui toinen samantyyppinen pitkäpyrstöinen pieni lintu, ajattelin sen olevan toinen västäräkki.

 
Tarkistin kuitenkin kiikareilla, ja pikkulepinkäinenhän (Lanius collurio/Red-backed Shrike) se olikin, eikä västäräkki!

 
Pikkulepinkäinen on varsin yleinen Etelä-Suomen alueella. Lintu Atlaksen perusteella se olisi tasaisesti levinnyt aina Keski-Suomeen asti. Pohjois-Suomessa pikkulepinkäistä ei juuri esiinny.

 
Näkemäni pikkulepinkäinen lienee koiras, sillä koiraalla on mustat jalat ja mustahko nokka, kun taas naaraalla jaloissa erottuu ruskeaa sävyä ja naaraan nokka on ruskea. Se pyöräytti päänsä hienosti taaksepäin, vähän kuin pöllöt:

 

6 kommenttia:

 1. Kiitos kommentista. Yksi kuva taisi olla minun ottama. Mukavaa oli nähdä käki Linnaisten suolla viime vuotiseen tapaan : )
  t. Pirkko

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommenteista!

  Käet ovat liikkellä ja kukkumassa taas vähän joka puolella. Linnaistensuolla ja sen ympärillä niitä näkee tähän vuoden aikaan takuuvarmasti :)

  Anu

  VastaaPoista
 3. Käkiä ei näe kovin usein. Olisiko sinulla Linnaistensuo reissulta kuvaa käestä?

  VastaaPoista

 4. Tällä reissulla en ottanut käestä kuvaa Linnaistensuolla. Viime vuotisella reissulla otin jonkin kuvan:
  http://lintuilua.blogspot.fi/2012/05/kaki.html

  Linnaistenmäellä, joka on Linnaisten suon vieressä, kukkui käki näkyvästi koivussa. Katselimme sitä tovin, ja paikalla ollut kolmaskin, minulle tuntematon, harrastaja sitä katseli.

  Olen tänä vuonna nähnyt Lahdessa useita käkejä (voi tämän käki-sanan taivutusta!). Ensin näin vanhan koiraan Kiiliäisvuoren vieressä koivussa. Siitä sain kuvan, mutta se on iltahämärässä otettu, huonolaatuinen, joten en laita blogiin. Sitten Kotiniemen siirtolapuutarhan viereisessä metsässä kaksi käkeä. Ja, käen kukuntaa kuuluu läheltä aamuin illoin. Kiersin noin 30 linnunpönttöä, joita kykeni kiikarein katsomaan kauempaakin, löytääkseni leppälinnun. Yhden pöntön ympärillä lenteli ja istui leppälintu. Pöntössä kuitenkin pesii kirjosieppo. Jossakin lähistöllä kuitenkin täytyy olla leppälintu, koska nyt käet käyvät tosi lähellä :)

  Anu

  VastaaPoista
 5. Mietin tuota sanontaa, että ”käkeä on vaikea nähdä”. Ei se loppujen lopuksi tähän vuoden aikaan niin vaikeaa ole. Kun aamulla tai illalla on sekametsässä ja etsii paikan, josta on esteetöntä näkymää puihin, josta päin kukunta kuuluu, niin ei tarvitse kuin kiikaroida ja odottaa kärsivällisesti. Käki nimittäin vaihtaa puuta ja silloin näkee, mihin puuhun ja mihin kohtaan se menee kukkumaan. Esimerkiksi Linnaistenmäellä käki vaihtoi useasti puuta ja sitä pystyi katsein seuraamaan.

  Kukkuva käki paljastaa itsensä kukunnallaan. Siksi tähän aikaan vuodesta käki on suht helposti havaittavissa, kun käy aamulla tai illalla sekametsässä lintuilemassa. Kun kukunta-aika on ohi, silloin tuskin käkeä näkee.

  Hauskaa: Tänä aamuna laulurastaskin kukkui. Se oli ottanut talitinttien, lokkien ja muiden lintujen matkintojen repertuaariinsa nyt käenkin kukunnan. Käki on kukkunut tässä lähellä niin paljon, että kukkuminen tarttui laulurastaaseenkin :)

  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)