maanantai 6. toukokuuta 2013

Pussitiainen ja menetetty pesimärauha


Kun aamulla ja illalla lenkittää Mallaa, omasta ympäristöstä havaitsee lintuja uudella tavalla. Kuten tänäkin aamuna: pikkutikka liikkuu noin 500 metrin päästä kotoani! Katselimme Mallan kanssa puunrunkoa nakuttavaa pikkutikkaa aivan hiljaa ja ihastelimme sen terhakkuutta.

Kävin sitten aamulintuilulla myös ilman Mallaa. En tiennyt pussitiaisen (Remiz pendulinus/Penduline Tit) pesästä, vaan törmäsin siihen.

 
Ja, voi rähmä, miten suututti! Kolme keski-ikäistä miestä lähes seisoivat pussitiaisen pesän alla. He olivat noin kuuden metrin etäisyydeltä pesästä pitkine kameraobjektiiveineen. Siinä odottivat ja kun tiainen saapui pesälleen, niin miesten kamerat alkoivat säksättää. Sanoin miehille tylysti, että te olette liian lähellä pesää. Huomautin, että sellaisilla kameroilla kuin heillä luulisi saavan kuvia kauempaakin. Miehet vain kääntyivät katsomaan minua ja sitten jatkoivat pesän tähyämistä.

Mikä siinä on, että tyyppien pitää mennä lähes pesän alle kameroineen, kun on hyvät putket kameroissa! Tyypeillä ei ole ilmeisesti taitoa käyttää kameroitaan, kun kuvaavat niin läheltä putkilla, joilla saisi loistavia kuvia todella paljon kauempaakin! Suosittelen näille tyypeille mennä kameran käytön alkeiskurssille. Heidän kaltaiset aiheuttavat toimillaan pussitiaisen pesinnän epäonnistumisen ja sen etteivät  pussitiaiset tule ensi vuonna lähellekään pesimään!

 

Itse katselin kiikareilla pesää hieman kauempaa ja otin nämä kuvat, mitä tässä kuvituksena on. En kerta kaikkiaan voinut jäädä katselemaan kovin pitkäksi aikaa pussitiaisen pesää, koska olin niin vihastunut edellä mainittujen miesten touhua nähdessäni. En tykkää lintuilla vihaisena. Oli parempi lähteä katselemaan muita lintuja, jotta tulisi uudelleen hyvälle mielelle.
Pussitiainen on leviämässä Suomeen pesimään. Etelä-Suomen alueella on viime vuosina pesinyt useita pussitiaisia. Koska laji on vasta aloittelemassa pesintöjä Suomessa, olisi tärkeää myös antaa sen pesiä rauhassa. Siitä syystä vihastutti, kun noin kuuden metrin päästä pesästä seisoo isoja miehiä, joiden kamerat alkoivat sarjalaukaisuilla säksättää isoäänisesti pussitiaisen uskaltauduttua pesälleen. Pussitiainen ei saa pesimärauhaa, kun isot miehet haluavat ottaa kuvia ihan vierestä.  Miten ihmeessä nämä miehet viitsivät tehdä sellaista! Aikuisia, isoja miehiä! Naurettavaa mennä niin hyvillä kameroilla ja objektiiveillä kuvaamaan niin läheltä! Menisivät kamerakursseille opettelemaan käyttää objektiiveja ja kameroitaan, jotta oppisivat ottamaan laadukkaita kuvia kauempaa!

 
Vaan, pussitiaisen pesää ei voi kuin ihailla! Se on kuin huopaa, näyttää pehmeältä ja lämpöiseltä. Sääliksi käy sitä pussitiaista, sillä en usko sen saavan pesimärauhaa miehiltä, jotka päivystävät kameroineen sen pesä edessä. Surullista.

13 kommenttia:

 1. Olipa sinulla onnea. Hieno juttu. En ole tuollaisesta linnusta koskaan ennen kuullutkaan. Mutta nytpä tiedän senkin!
  Katsoin heti lintukirjastani, mutta siellä ei pussitiaista edes mainita.

  Netistä sitten luin, että se onkin ihan vain satunnainen Suomessa.

  VastaaPoista
 2. Hei Kirlah, pitkästä aikaa! Olenkin välillä miettinyt käytkö vielä lukemassa blogiani. Kiitos siis kommentista!

  Oli yllätys nähdä pussitiainen, sillä juuri sitä en odottanut näkeväni, vaan muita, tutumpia lajeja, oli mielessäni mennessäni lintuilemaan tänään aamulla.
  Tekstissäni on linkki (vihreällä kirjoitettu sana ”Pussitiainen”) Suomen Lintuatlakseen ja siinä kerrotaan pussitiaishavainnoista Suomessa. Atlaksen mukaan niitä on säännöllisesti jokunen kymmen viime vuosina vuosittain havaittu, mutta itse pesinnät ovat epävarmoja, ts. vaikka lintu (koiras) tekisi pesän, se ei takaa vielä sitä, että siihen todella tulisi poikue.

  Voi olla, että täällä Helsingissä eivät pussitiaiset juuri onnistu pesimisessä, koska kameramiehet menevät liian lähelle niiden pesiä… Toivotaan parasta pussitiaiselle!

  Anu

  VastaaPoista
 3. Tuo mainitsemani linkin väri ei siis ole vihreä, vaan sininen.

  VastaaPoista
 4. Sinäkin sitten näit sellaisen! Kivoja kuvia! Itsekin sain siitä tuollaisia hieman etäämpää otettuja kuvia. Pari niistä julkaisinkin. Pesää en ikävä kyllä nähnyt, tosin linnulla ei tainnut sitä vielä silloin olla.

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Huomasin jo aiemmin sinun blogistasi, että olit nähnyt pussitiaisen huhtikuussa! Minulle näkemäni pussitiainen oli ensimmäiseni. Taisi olla sinullekin ensimmäinen se sinun näkemäsi?


  Tässä muille osoite kyseiseen postaukseesi:

  http://esalonen.blogspot.fi/2013/04/pussitiainen-remiz-pendulinus.html

  Anu

  VastaaPoista
 6. Hei,
  Kiva oli taalta Koopenhaminastakin lukea pussitiasjuttusi : )

  VastaaPoista
 7. Kiva!
  Mukavia lintuhavaintohetkiä sinne Kööpenhaminaankin :)

  Anu

  VastaaPoista
 8. Hei! Löysin vasta blogisi. Minäkin itse asiassa bongasin tuollaisen. Kenties sama ykssilö?

  VastaaPoista
 9. Hei!

  Voi olla, että olemme nähneet saman yksilön. Toki, on niitä paikkakunnalla varmasti useampiakin kuin vain yksi – joten…

  Kivoja luontokuvia sinulla blogissasi!

  Anu

  VastaaPoista
 10. Hei
  Olenhan minä täällä aina välillä käynyt, mutta kun on kaikenlaista erilaista askarointia, ei aina jouda kommentoida. Kun ei aina meinaa joutaa edes päivittää omia blogejaan.

  VastaaPoista
 11. Pussitiaisen pesä pääsi uutisiin.

  Maikkarin uutiset näytti kuinka pussitiainen rakensi pesänsä Helsingissä. Uutisessa myös muistutettiin, että pesän lähelle ei pitäisi mennä. Uutinen löytyy täältä:

  http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/05/1752066/pussitiainen-rakensi-pesan-nakyvalle-paikalle-helsinkiin

  VastaaPoista
 12. "Tyypeillä ei ole ilmeisesti taitoa käyttää kameroitaan, kun kuvaavat niin läheltä putkilla, joilla saisi loistavia kuvia todella paljon kauempaakin! Suosittelen näille tyypeille mennä kameran käytön alkeiskurssille."

  heh.
  asiantuntemuksesi huomioiden, olet varmasti oikeassa.

  " Siitä syystä vihastutti, kun noin kuuden metrin päästä pesästä seisoo isoja miehiä, joiden kamerat alkoivat sarjalaukaisuilla säksättää isoäänisesti pussitiaisen uskaltauduttua pesälleen."

  6m päästä saa mukavan tiukkoja rajauksia.
  Vai onko ongelmana sarjatuli?

  Uskaltauduttua?

  Satuin itsekkin kulkemaan tiaisen pesän ohi, eikä ihmisten paikallaolo tuntunut niitä juuri häiritsevän.

  "Pussitiainen ei saa pesimärauhaa, kun isot miehet haluavat ottaa kuvia ihan vierestä. "

  pieni mies parempi?
  Tai iso nainen?


  "Aikuisia, isoja miehiä! Naurettavaa mennä niin hyvillä kameroilla ja objektiiveillä kuvaamaan niin läheltä! "

  taasko aikuinen mies?
  kuulostaa feminismille :-)  "Menisivät kamerakursseille opettelemaan käyttää objektiiveja ja kameroitaan, jotta oppisivat ottamaan laadukkaita kuvia kauempaa! "

  Minkähän mittaisella ja laatuisella välineistöllä itse sitten kuvailet?
  Häiritsikö kuvaaminen tiaisia?
  olisitko hyvä ope?

  VastaaPoista
 13. Kiitos kommentistasi.

  Kyllä pussitiaiset tuntuivat häiriintyneiltä siinä tilanteessa. En ollut yksin mielipiteeni kanssa. Sekä piilokojulla että lintutornissa muut lintuharrastajat juttelivat asiasta huolestuneena: miehet olivat liian lähellä tiaisia.
  Hyvin huolestuneita myös muut olivat siinä tilanteessa.

  Jos kuvaajat olisivat olleet nuoria tyttöjä tai nuoria poikia, jotka olisivat harrastuksensa alussa, olisi ymmärrettävämpää, että he menisivät liian lähelle. Kun pesiviä lintuja menee liian lähelle aikuiset, keski-ikäiset miehet, se kummastutti aiheesta keskustelijoita. Siinä iässä, näet, luulisi jo jostakin lukeneen tai kuulleen, että linnuille olisi hyvä suoda pesimärauha ja tarkkailla niitä hieman etäämpää.

  Terveisin, Anu Peltoniemi

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)