keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Yllättävä matkija


 
Eilen Lahdessa, Kujalan jäteaseman vieressä, sattui hauska juttu. Kuulimme läheltä kirkkaan ja selkeän laulun: ”Please to meet you”. Heti näimme laulajan aidalla, jossa se toisti tervetuliaislauluaan. Laulajalle vastattiin läheisestä pensaasta, yhtä selkeästi ja kirkkaasti: ”Please to meet you, dear”.

 
Yllätys oli melkoinen, kun laulajaa alkoi tarkastella. Se ei ollutkaan punavarpunen, vaan jotain ihan muuta! Se näyttäisi pensastaskulta (Saxicola rubetra/Whinchat)!

 
Pensastasku ei ole minulle tuttu lintu, vaikkakin olen sitä kyllä nähnyt. Tämän vuoden ensimmäiseni näin jo 21.4 Helsingissä, Viikissä pellolla. Koska se ei ole tuttu lintu, sen tunnistaminen on vielä vaikeaa. Pensastasku on hyvin yleinen Suomessa, eikä sitä, periaatteessa, ole vaikea nähdä. Se ei ole pesinyt minun asuin- ja havainnointiympäristöissä, joten tutuksi se ei ole tullut vielä.

 
Parhaiten pensastaskua ehkä näkisi hieman maaseudulla. Se nimittäin, kirjallisuuden mukaan, pesii pelloilla, niityillä ja laitumilla, mutta myös teiden varsilla. Pesänsä pensastasku tekee maahan käyttäen siihen sammalta ja heiniä.

 
Lintukirjallisuus kertoo, että pensastasku on taitava matkija. Joissakin läheteissä ilmaistaan, että nimenomaan koiras olisi taitava matkija. Pensastaskun lauluaktiivisuus ajoittuu yöhön. Mietin, kun tälle näkemälleni linnulle vastattiin pensaasta samalla punavarpusen tervehdyksellä, että oliko vastaaja punavarpunen vai pensastasku. Todennäköisesti pensastasku.

 
Ehkä aidalla istunut yksilö varoitti toista pensastaskua tiellä kulkevista ihmisistä (meistä), mutta teki sen punavarpusen laululla, eikä omalla varoitusäänellään? Matalasta pajupensaasta päin kuulunut ääni olisi ollut pesällä olevan naaraan ääni?

 
Kuvan yksilö on koiras, minkä päättelen sen voimakkaan valkoisesta silmäkulman juovasta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)