maanantai 8. syyskuuta 2014

Laulujoutsen


Laulujoutsen (Cygnus cygnus/Whooper Swan) on Birdlife Suomen vuoden 2014 lintu. Arvellaan, että Suomessa pesii noin 10 000 laulujoutsenparia. Se on enemmän kuin vuonna 2004, jolloin pesiviä pareja oli noin 4600 – 6000. Mutta, itse asiassa, ei 10 000 paria ole suuri määrä – kun sitä alkaa ajatella.


Birdlife järjestää 25.–26.10. Joutsenbongauksen, jolla osaltaan kartoitetaan laulujoutsenten lukumäärää. Osallistuminen vaikuttaa suht helpolta. Kyseisenä viikonloppuna lasketaan nähdyt laulujoutsenet ja ilmoitetaan lukumäärä sekä paikka, missä havaitsi linnut. Lisäksi, Birdlife kerää tietoja joutsenille vaarallisista sähkölangoista, ja myös niistä voi ilmoittaa.


Mielenkiintoinen, Risto Sulkavan, juttu Suomen Luonto -lehdestä: Joutsen rehevöitymishaittojen torjujana.


Ja, sitten vielä, poikkeuksellisesti kohdennetusti, helsinkiläisille asiaa. Helsingin metsien säilyttämisen puolesta on usea järjestö tehnyt yhdessä vetoomuksen. Lisätietoja, ja mm. karttatiedot, mistä metsistä ja metsäplänteistä on kyse, löytyy täältä: Helsingin metsät. Linnutkin tarvitsevat metsiä!

Kuvat otin eilen Toivanjoen lintutornista, Janakkalassa.


2 kommenttia:

  1. Hieno vinkki tuo joutsenbongaus! Kunpa muistaisi sen vielä silloin, kun se on ajankohtaista. Jospa laittaisi ihan kalenteriin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalenteriinhan se on hyvä merkitä varmuuden vuoksi. Jokainen havainto on tärkeä, että lintutieteilijät voisivat saada jonkinlaisen käsityksen joutsenten määrästä.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)