perjantai 16. tammikuuta 2015

Välimeren keittiö

Englis summary is bottom of the text

Viime syksynä heräsin tietoisuuteen, että pikkulintuja pyydystetään ruoaksi Euroopassa. Suomessakin jotkut pyydystävät räkättirastaita. Todennäköisesti olen tiennyt asian aiemminkin, mutta syksyllä se iski tajunnan lävitse tietoisuuteen. Tringa-verkossa oli sähköposti, jossa kerrottiin mielenkiintoisesta dokkarista. Etsin ja luin tietoja kyseisestä dokkarista ja sen tekijöistä.


Helsingissä Docpoint-festivaalilla esitetään dokkari nimeltä Emptying the skies. Ohjaajana ovat Douglas ja Roger Kass. Elokuvassa kirjailija ja lintuharrastaja Jonathan Franzen on Committee Against Bird Slaughter aktivistien kanssa Kyproksella tuhoamassa pikkulintujen pyydyksiä. Ihmiset pyydystävät siellä pikkulintuja muun muassa sivelemällä puiden oksiin liimaa, johon linnut tarttuvat kiinni. Kyseessä siis on erittäin julma ja kiduttava pyydystyskeino.


Pyydystettävät pikkulinnut ovat enimmäkseen muuttolintuja. Kyseisten pienten muuttolintujen pyydystäminen on kiellettyä EU-alueella, mutta niitä pyydystetään siitä huolimatta, koska valvontaa ei ole. Peltosirkut, punarinnat (!!!!) ja monet muut pikkulinnut ovat Välimeren keittiön perinneruokaa. -Voi olla, että dokkari on minulle liian raju – siis ihan aikuisen oikeasti…

Elokuvan esittely, esittämisajankohdat ja traileri Docpointin sivulla: Docpoint: Emptying the skies

Jonathan Franzenin vuosien takainen kirjoitus The New YorkkerissaThe NewYorker: Emptying the skiesThe Helsinki Documentary Film Festival will show Douglas and Roger Kass’s film Emptying the skies. Hundres of songbirds die in traps set by poachers. In film bestselling author and birdwatcher Jonathan Franzen joins a group of activist of Committee Against Bird Slaughter. They try to destroy bird traps in Cyprus.

The Helsinki Documentary Film Festival: Emptying the skies

Jonathan Franzen in The New Yorker
5 kommenttia:

 1. En varmaan pystyisi katsomaan. Kyllähän tuo on tidossa ollut, että pikkulinnut ovat siellä suosittua ruokaa, mutta jotenkin se on jäänyt etäiseksi. Tuo viimekesäinen räkättien metsästys täällä Suomessa avasi silmät siltäkin osin. Mikään ei ole niin julma kuin ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä keikun edes takaisin, että kestänkö katsoa ko. dokkarin vai en. Esittelytraileri on mielenkiintoinen ja lisää haluani nähdä ko. dokkari.

   Poista
 2. Tringa-verkossa on kerrottu yhdestä mahdollisuudesta vaikuttaa Kyproksen lintujen salametsästyksen lopettamiseen.

  Israelissa järjestetään maaliskuussa linturallitapahtuma, jossa joukkueet kilpailevat 24 tuntia siitä mikä joukkue havaitsee eniten lajeja ja mikä joukkue kerää eniten rahaa. Rahat menevät Kyproksen Birdlifelle ja tarkoituksena on lopettaa lintujen salametsästys.

  Jokaisella joukkueella on tapahtuman sivulla oma esittelysivu. Esittelysivuilla voi lahjoittaa Kyproksen Birdlifelle rahaa Just Giving –linkistä.

  Kilpailussa on kaksi suomalaista joukkuetta. Jos haluaa lahjoittaa rahaa Kyproksen Birdlifelle lintujen salametsästyksen lopettamiseksi, niin voi vaikka em. suomalaisjoukkueiden kautta sitä nyt lahjoittaa. Joukkueet eivät saa lahjoitettuja rahoja, vaan joukkueet keräävät ko. esittelysivuilla rahaa Kyproksen Birdlifelle.

  Joukkueen esittelysivun Just Giving linkkiä klikkaamalla myös näkee, mikä on joukkueen keräämä rahasaldotilanne.

  Suomalaisjoukkueiden esittelysivut:

  http://www.champions-of-the-flyway.com/arctic-redpolls/

  http://www.champions-of-the-flyway.com/tarsiger-northern-lights/

  Tapahtuman kotisivu:

  http://www.champions-of-the-flyway.com/

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)