keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Mallan fysioterapiastaEn ole lintuillut viikkoon, koska minulle tehtiin pieni operaatio. Toivottavasti ensi viikonloppuna taas pystyisi. Eilen kuitenkin näin parvekkeeltani kanahaukan ja variksen upeaa lentoa. Kuinka ketterästi haukka tekikään väistöliikkeitä, kun varis sitä jahtasi. Näytti kuin haukka ilmassa oikein odotti, että varis tulisi päälle, ja kun se meni, niin haukka teki nopean väistöliikkeen. Upeaa katsottavaa!


Malla kävi eilen viimeistä kertaa fysioterapeutilla. Fysioterapeutti kirjoitti muun muassa.:

"Malla liikkuu suoralla kauniisti ontumatta. Seistessä vei vasemman takajalan ½ tassun mittaa ulommas vartalosta ja hieman taaemmas. Pystyy ohjaten seisomaan sujuvasti tasan. Vasemman takajalan reisilihaksiston massa edelleen heikompi kuin oikean takajalan, mutta tasapainottumaan päin. Tähän täytyy vielä kiinnittää huomiota treeneissä. Polvi stabiili ja aristamaton. Liikeradat täydet. Pieni rahina ensimmäiset 4 x polvea ojentaessa, sitten loppuu. Lonkan koukistuksessa pyrkii tuomaan jalan ulkokierrossa eteen, fasilitoiden liikerata suora ja rentoutuu hyvin.

Kokonaisuus oikein hyvällä mallilla. Edelleen tarvitaan lisää lihasvoimaa vasemmalle. Nyt saa laittaa pidempään hihnaan ja saa ravata. Vähitellen spurtit mukaan. Parin viikon jälkeen paluu normaaliin arkeen. Portaat ja sohvalle hypyt sallittuja. Koirakavereita saa tavata ja vähitellen myös leikkiä. Takajalkojen varassa saa seisoa, muttei vielä kannusteta tähän. Hyvää jatkoa reippaalle Mallalle!"

Leikattu takajalka etualalla. Malla pitää jalkaa hieman takana ja sivussa, koska se ei laita täyttä painoa sille.

Fysioterapeutin luvalla Mallalle saa nyt antaa vähitellen lelutkin takaisin. Eilen illalla Malla saikin heti rakkaimman vinkulelunsa, ja oi Mallan riemua!

Tässä leikattu jalka on suht ok eli Malla laittaa sille normaalin painon.

Nyt Mallaa saa myös ulkoiluttaa liinan kanssa, eli pitkän talutushihnan kanssa. Ja, sen me teimme tänään aamulla ensi kerran. Oli kiva, kun Malla sai nyt mennä vähän vapaammin. Malla on rauhoittunut pentumaisesta villeydestään viimeisen kahden viikon aikana ja se on alkanut enimmäkseen kulkea rinnalla – siis ihan vapaaehtoisesti. Yllätyksekseni niin se enimmäkseen teki tänäänkin, vaikka olisi saanut mennä vapaammin. Sillä on juoksut ja se on aikuistunut juoksujen aikana taas hieman. Toisaalta, Malla on joutunut kulkemaan vierellä sieltä joulukuisesta leikkauksesta asti, joten sekin lienee vaikuttanut siihen, että se nyt kävelee oma-aloitteisesti vierellä kuin mallioppilas.

Pyysin Mallaa katsomaan silmiini. Oi, miten terhakkaasti Malla katsookaan silmiin!

Saimme fysioterapeutilta hyviä ohjeita ja neuvoja Mallan jalan vahvistamiseksi. Niitä treenejä täytyy edelleen tehdä Mallan kanssa, jotta leikatusta jalasta tulisi yhtä vahva kuin leikkaamaton jalka.

Askeltaminen ihan ok.

Malla vielä välillä varoo laittamasta täyttä painoa leikatulle jalalle. Fysioterapeutti kertoi sen voivan johtua osaksi siitäkin, että muistikuva kipeälle leikatulle jalalle astumisesta vaikuttaa yhä sen mielessä. Kun ihmiseltä leikataan polvi, niin ihminenkin aina välillä varoo leikatulla jalalla astumista, vaikkei välttämättä tarvitsisikaan. Sama juttu koiralla.Malla on siis toipunut tapaturmasta ja leikkauksesta juuri kuten pitääkin. Mitään takapakkeja ei ole tullut ja kaikki on mennyt hyvin. Jatkamme tästä eteenpäin fysioterapeutin hyvillä neuvoilla. – Niin, ja sekin hyvä tapahtui, että vakuutus korvasi Mallan leikkauksen, joten helpotti siitäkin päästä.


Kuvat otettu noin pari viikkoa sitten Lahdessa (täällä Helsingissä ei ole lunta). Kuvat saa isommaksi klikkaamalla hiirellä jotakin kuvaa. Nyt, kun lintuilukoiran asiat ovat hyvällä mallilla, keskityn blogissani taas jatkossa lintuihin.


Yesterday Malla was the last time in physiotherapy. Malla’s leg has healed very well. Photos taken at 15.2 in Lahti (there in Helsinki is no snow).

8 kommenttia:

 1. Ihanaa kuulla Mallan kuulumisia ja erityisesti sitä, että paraneminen on kulkenut toivotusti :-) Kerrothan jatkossakin aina jotain Mallan kuulumisia? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna.
   Joskus, kun Malla on lintuilemassa kanssani, voisin hänestä kirjoittaa, mutta enää en keskity blogissani Mallaan tässä mittakaavassa kuin tämän tapaturman ja kuntoutumisen puitteissa.
   Kun vien Mallan kesällä metsään nuotiopaikalle, kuten sille sen sairaana ollessa lupasin, että se tulee silloin saamaan paistettua makkaraa - siitä voisin ainakin sitten blogiin laittaa kuvan :)

   Poista
 2. Hyvä Malla, olet tehnyt kotiläksysi kiitettävästi!

  VastaaPoista
 3. ihana kuulla, että Malla on toipunut toivotusti!

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)