torstai 30. huhtikuuta 2015

Malla on sairasMalla on todella vakavasti sairas. Olen nyt itsekin hyvin uupunut sekä fyysisesti että henkisesti.
Mallalla on ollut noin kaksi viikkoa ruokahaluttomuutta, jota tulkitsin ensin nirsoiluksi: syö kupista vain sen, mikä on herkullisinta ja jättää loput syömättä. Tällaisia nirsoiluja Mallalla on joskus toisinaan ollut. Menevät ohi 1-6 vuorokaudessa. Nyt vain ei mennyt ohi, ja tuli täysin syömättömiä päiviä – tosin, koulutukselliset herkkupalat yhä kelpasivat. 

Malla intoutui samoista asioista kuin aina, mutta muutoin alkoi mieluummin vetäytyä yksin makuulle tai nukkumaan. Sitten Malla alkoi nuolla tiheästi alapäätään: sekä pyllyaukkoa että vulvaa ja vielä tervettä, ei leikattua, jalkaansakin. Huomasin ruskeaa vuotoa vulvasta. Ja, samaan aikaan Malla alkoi välillä painaa pyllyä maahan. Peräaukossa ei anaalirauhaset olleet kovinkaan turvonneet. Menimme lääkäripäivystykseen. Ultrassa lääkäri totesi kohdussa erittäin pienen tulehduksen. Malla sai antibiootit.

Kesällä

Tilanne kuitenkin paheni vuorokauden aikana huomattavasti. Malla ei enää jaksanut kävellä. Muutamien askelien jälkeen Malla laittoi äkisti pyllynsä maahan – tällainen käytös johtuu äkillisestä kovasta kivusta. Malla ei siis enää jaksanut kävelläkään, koska kivut olivat niin kovat. Samalla hän alkoi valittaa ja itkeä.

Menimme päivystykseen. Lääkäri tutki Mallaa ja teki saman löydöksen kuin edellinenkin lääkäri: pieni tulehdus kohdussa. Lääkäri kuitenkin näki, että Malla on äärimmäisen kipeä. Tämä lääkäri tutki Mallaa noin kaksi tuntia – jopa ultraten Mallan kahdesti. Hänkin oli huolissaan, koska kivut Mallalla olivat suhteettoman kovat pieneen kohtutulehdukseen nähden. Malla ei tutkimuksissa arastellut mitään paikkaa kehossaan. Verikokeissa ei ollut mitään löydöksiä, eikä tulehdusarvot olleet koholla. Malla oli kuumeeton. Mutta se ei syönyt eikä juonut ja kivut olivat valtavat. (Tämä hieno nuori eläinlääkäri, joka tutki Mallaa noin kaksi tuntia, jopa soitti parin päivän päästä kysyäkseen, mikä Mallan tilanne on. Häntä jäi vaivaamaan Malla, koska hän ei kaikesta tutkimuksesta huolimatta löytänyt syytä Mallan äärimmäisiin kipuihin. Informoimme jatkossa häntä vielä lisää, kun syyt Mallan kipuihin löytyvät)

Kipulääkkeistä ja antibiootin aloittamisesta huolimatta Mallan tila paheni ja jouduimme menemään illalla vieläkin päivystykseen. Tämäkin lääkäri teki samat havainnot kuin edelliset. Hän kuitenkin sanoi, että joku koira voi reagoida suhteettomasti jopa pieneen kohtutulehdukseen. Niinpä Malla päätettiin leikata heti seuraavana aamuna. Malla sai tuolloin yöllä vielä klo 24. 00 aikoina kipupiikin. Kotona olimme yöllä juuri ennen klo 01.00. Vietin yön Mallan vieressä. Kipupiikistä huolimatta, Malla vikisi ja itki kivusta ja nuoli alapäätään. Emme juuri nukkuneet.

11.4. 2015

Aamulla Malla leikattiin. Lääkäri totesi avattuaan Mallan, että kohtutulehdus on niin äärimmäisen pieni, että se paranisi pelkästään antibiooteilla. Hän kuitenkin teki päätöksen leikata kohtu ja munasarjat pois, koska oli pakko pois sulkea mahdollisuus, että Malla reagoi kohtuuttomasti pieneen kohtutulehdukseen. Päätös leikata oli oikea. Hänen mielestään niin pieni tulehdus ei voi aiheuttaa niin suuria oireita ja kipuja kuin Mallalla on, joten hän teki lisätutkimuksia. Kaikki veriarvot edelleen hyvät, mutta yksi löydös tuli. Pissassa on suuri määrä sokeria ja veren sokeripitoisuudet ovat hyvät. Tämä viittaa munuaisiin - munuaissairauteen.

Malla eilen

Leikkauksen jälkeen Malla ei ole pissannut eikä kakannut, vaan virtsarakko on tyhjennetty lääkäriasemalla. Malla ei edelleenkään juuri kykene kävellä, sillä kivut ovat kovat. Mallalla on leikkauskivut, sekä todennäköisesti siinä vielä ne alkuperäisetkin kivut.  Ruokaa hän syö kädestä, mutta ei normaalia määrää.

Hetkellinen muutos Mallan vointiin tuli, kun siskoni vieraili. Malla on pitänyt siskostani aina aivan erityisen paljon. Malla oli hetkellisesti terhakka, söi siskoni kädestä ja joi itsenäisesti ensimmäistä kertaa vettä noin neljään vuorokauteen. Malla hymyili onnellisena siskoni ollessa paikalla.

Eilen

Tänään aamullakaan Malla ei tehnyt pissaa, eikä kakkaa. Pissa täytyisi saada ulos, joten todennäköisesti joudumme taas mennä lääkäriin. Ruoka ja vesi ei tänään ole kelvannut. Herkkupaloja Malla on kädestä ottanut, mutta ei ruokaa. Herkkupalojen sisällä olleet lääkkeet Malla sylki pois, joten jouduin pakolla työntämään lääkkeet hänen kurkkuunsa. Ja, vettä jouduin taas ruiskuttamaan Mallan suuhun urheilujuomapullolla.

Ei yhtään helpottanut minun oloa (vaan pahensi), kun tänään aamulla eräs koiran ulkoiluttaja kertoi hänen edesmenneellä koirallaan olleen samat oireet kuin Mallalla. Hänelle diagnosoitiin jokin munuaissairaus ja hoito sen mukaista. Koira meni heikompaan kuntoon ja kuoli. Omistaja halusi ruumiinavauksen, koska halusi tietää, mikä koiralla oli. Ruumiinavauksessa selvisi, että sillä oli ollut krooninen aivokalvontulehdus.

Tänään aamulla

Lääkäri soittaa tänään koetuloksista. Mallan tutkimista jatketaan. Toki, vielä on olemassa pieni mahdollisuus, että Malla olisi reagoinut kohtuuttomasti erittäin pieneen kohtutulehdukseen. Jos niin olisi, niin antibiootit ja tulehduskipulääkkeen pitäisi tehdä Mallan terveeksi.

Haluaisin vain Mallan terveeksi. Oma pikku Mallukka – hänet haluan terveeksi. Olen niin huolissani.

Anu

9 kommenttia:

 1. Pikaista paranemista Mallalle! Kahden koiran omistajana tiedän miten hirveä huoli sairaasta koirasta on. Toivottavasti kyse olisi vain kohtutulehduksen aiheuttamista oireista.

  VastaaPoista
 2. Paranemista Mallalle ja jaksamista sinulle!

  VastaaPoista
 3. Voimia teille molemmille!
  Pidän täällä peukkuja ja varpaitakin pystyssä sen eteen, että vointi alkaisi normalisoitumaan mahdollisimman pian...

  Halauksia sinne! <3

  VastaaPoista
 4. Voi Anu, toivotaan, että huominen näyttäisi jo edes pikkuisen paremmalle. Ainakin Malla on ollut hyvissä käsissä. Nyt vain odotetaan. Voimia sinulle ja Mallalle paranemis silitykset.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille.

  Eilen illalla Malla käveli ensimmäistä kertaa nähdessään ulkona paljon ihmisystäviään. Se virkistyi hetkellisesti valtavasti. Malla myös teki eilen tarpeensa vihdoin.

  Edelleen se on kipeä, eikä kykene paljon kävellä, kun kipukohtaus yllättää. Mieleltään se on nyt pirteämpi - leikkausta edeltävät ja leikkauspäivän vahvat kipupiikkilääkkeet eivät enää vaikuta, joten sen mieli on virkeämpi.

  Joka tapauksessa, eilisillasta alkaen Mallan vointi on hieman parempi.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukkuja pitelen edelleen voinnin paranemisen puolesta!
   Jaksamista ja toivon itusia teille molemmille :-)

   Poista
 6. Voi ei! Voimia sinulle ja Mallalle! Toivottavasti Mallan kunto on jo parempi!

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)