maanantai 5. lokakuuta 2015

Valkoposkihanhiparvi Viikissä
Olen viikon verran päässyt käymään Viikissä lähes päivittäin. Aikaa on kulunut erityisesti hippiäisten, puukiipijöiden, tiltalttien ja hemppojen parissa. Päähuomio on kuitenkin ollut valkoposkihanhiparvissa.


Viikkiin on kokoontunut ainakin 5000 valkoposkihanhea. Jopa ihmiset, jotka eivät yleensä valkkareista pidä, pysähtyvät katselemaan näitä valtaisia parvia. Tänäänkin, eivät vain polkupyörillä ja jalan kulkeneet pysähtyneet, vaan heidän lisäkseen useasti henkilöautoilla ohitse ajavat ihmisetkin pysäyttivät autonsa tien reunaan ja kävivät kännykkäkameroilla kuvaamaan tätä valtaisaa hanhiparvea.


Tuhansien hanhien parvi on mahtava näky. Siinä on jotakin suurenmoista luonnon voimaa, jota voi vain ihaillen katsoa. Eräs mies, joka pysäytti autonsa jalkakäytävälle sanoi että pakko pysähtyä kuvaamaan tällaista näkyä. Hän kyseli miksi hanhet kokoontuvat juuri tälle pellolle. Tällainen hanhien joukkokokoontuminen on mahtava kokemus ihmisille.


Kaikkihan eivät kuitenkaan ymmärrä, että nämä valkoposkihanhet eivät ole kesyjä lintuja. Eilen alkuillasta eräs mies lähti pellolle kävelemään kohden hanhiparvea. Hanhet lähtivät kaakattaen lentoon ja kaarreltuaan lensivät toiselle pellolle.


Eipä mennyt aikaakaan, kun kaksi muuta miestä lähtivät tallustamaan kohden tätä valtaisaksi muodostunutta hanhilaattaa. Ensin hätääntyneet valkkarit perääntyivät jalan. Miehet vain jatkoivat matkaansa kohden hanhia, jolloin tuhatkunta hanhea säikähtäen nousi lentoon ja kaartelivat kaakattaen aikansa.


Miehet istuivat keskelle peltoa, josta hanhet juuri lensivät pakoon. He jäivät kai odottamaan, että hanhet tulisivat heidän vierelleen. Tietenkään hanhet eivät heidän vierelleen laskeutuneet! Siellä miehet istuivat ehkä 15 minuuttia, jonka jälkeen he nousivat lähteäkseen. Tämä tietenkin jälleen aiheutti hanhissa paniikin ja ne lensivät isona laattana jälleen ympäriinsä.


Joidenkin ihmisten vain on vaikea katsella tätä suurta luonnon näytelmää puuttumatta siihen. Asia raivostutti minua hanhien puolesta niin paljon, että totesinkin ääneeni, että minun olisi syytä muuttaa erämaahan, jossa minun ei tarvitsisi nähdä ihmisten häiritsevän lintujen elämää, koska minusta on selvästikin tullut tiukkapipo lintujen rauhan puolesta.


Peltojen reunoilla on kyltit, joissa ilmoitetaan, ettei pelloille saa mennä. Viikon sisällä olen kahtena aamupäivänä nähnyt kyseisillä peloilla kaksi miestä lennättämässä kauko-ohjattavaa lentokonetta. Näitäkään miehiä ei haittaa, että heidän koneensa lentää valkkariparvien päällä, saatikka metsän reunassa puihin parveutuneita pikkulintuja häiriten.


Ja, totta vie, kyseiset miehet kävelevät pellolle juuri vierestä sen kyltin, missä ilmoitetaan, ettei pelloille saa mennä!


Anyway, tänään huomasin valkkareiden joukossa yksilön, joka on ehkä risteymä. Mikä risteymä? Viikissä on nähty valkoposkihanhen ja kanadanhanhen risteymä sekä valkoposkihanhen ja punakaulahanhen risteymä. Tämä on kaiketi valkoposkihanhi X kanadanhanhi? (Kuvat saa isomaksi klikkaamalla hiirellä jotakin kuvaa)

In the nature reserve area of Viikki are about 5000 barnacle goose now. Very soon they will fly to the south. I took these photos today.
Anu


6 kommenttia:

 1. Minuakin suututtaa juuri tuollainen kuvailemasi välinpitämättömyys ja piittaamattomuus. Minusta sellaiseen voi ja pitääkin puuttua. Suomalaiset ovat tällaisissa tapauksissa liian "hienotunteisia" tai arkoja sanomaan. Asiastahan pitää sanoa, jos kerran kaikille kovapäille ei kaaliin muuten mene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus näiden lintujen häiritsijöiden kohdalla kyse on tietämättömyydestä. Luulen, että ne kaksi ”pellolla istujaa” eivät oikeasti tajunneet häiritsevänsä lintuja. Luulen heidän vain jotenkin ajatelleen, että he voisivat istua siellä keskellä sitä suurta hanhiparvea – olla osana sitä. He eivät todennäköisesti jostain syystä tajunneet, että kyse ei ole kesylinnuista, jotka antaisivat ihmisten tulla keskelleen… Tai, en tiedä...

   Anu

   Poista
 2. Mahdottoman upeita kuvia!

  Ikävä kyllä on jopa luontokuvaajia, jotka ovat yhtä kärkkäitä pääsemään lähelle ja vieläkin lähemmäs ollenkaan ajattelematta aiheuttamaansa häiriötä... :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Olen ottanut noin 2000 kuvaa viikon sisällä, enimmäkseen valkkareista, enkä koe löytäneeni mitään uutta kuvakulmaa tai ideaa niiden kuvaamiseen, joten siinä mielessä olen itse vähän tympääntynyt näihin valkkarikuviini…

   Lintukuvaajat, jotka häiritsevät kuvattavaa kohdetta, on kyllä rasite lintujen kannalta. Ihmettelen, mitä kiksejä ne kuvaajat oikein saavat kuvista, joiden ottamisella ovat häirinneet lintuja… Ja, toivon, että kukaan ei ainakaan ostaisi sellaisilta tyypeiltä lintukuvia…

   Anu

   Poista
 3. Mielenkiintoinen risteymähanhi. Laumassa hanhet käyttäytyvät omalla tavallaan. Mätäjoella ne seisoskelevat ihan polun vieressä aivan tyynenä ja ihmiset kävelevät metrin päästä aiheuttamatta niihin liikettä. On tietysti tyhmää, että joku tieten tahtoen häiritse isoa hanhilaumaa. Mätiksellä olli sunnuntaina noin 600 hanhen parvi. Koiranulkoiluttajat kävelivät nurmen poikki ja parvi jakautui ääneti kahtia ja sitten hiljakseen yhdistyi taas. Selviä cityhanhia nämä meidän suunnan hanhet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risteymä on kanadanhanhi x valkoposkihanhi mitä todennäköisimmin.

   Mielenkiintoisaa seurata näiden parvien parvikäyttäytymistä. Eilen yhtäkkiä koko parvi humahti yhtä aikaa lentoon. En tiedä miksi. Erikoista oli se, että koko tuhatpäinen parvi nousi yhtä aikaa. Se humahduksen ääni, mikä siitä syntyi oli jotain sanoinkuvaamatonta. Olen aiemmin kuullut muilta harrastajilta, että se on unohtumaton kokemus, kun saa kokea koko tuhatpäisen parven humahtavan tasan yhtä aikaa lentoon. Ja, nyt kun sen koin, voin vaan todeta, että se oli jotain uskomatonta. Upea kokemus.

   Kesällähän nämä hanhet päästävät ihmisiä melko lähellekin, mutta nyt kun ne ovat lähdössä pitkälle muutolle ja tankkaavat ruokaa sekä lepäävät, ne käyttäytyvät selkeästi erilailla.

   Anu

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)