Syyskuun reissulta Kilpisjärvelle jäi mieltä vaivaamaan jotkin lintuhavainnot. Nyt kirjoitan yhdestä sellaisesta.
4.9 aamupäivällä Saanan huipun yläpuolella kierteli tosi iso haukka. Kuvat otin siitä klo 11.32-11.37 välisellä ajalla. Se kierteli Saanan yläpuolella. Sitten Saanan vieressä muutamia kierroksia kaarrellen alas maahan katsoen. Sen jälkeen se lensi Kilpisjärven ylitse Ruotsin tuntureita kohden. Haukka oli iso – tai siis, sen siipiväli oli iso. Minulla ei ollut tarpeeksi hyvää kameraa saadakseni siitä selkeitä kuvia, joten täytyy tyytyä huonompiin kuviin. Ne kuvat ovat tämän kirjoituksen kuvituksena. Ja, kuvat saa isommiksi klikkaamalla niitä.
Lintuoppaasta olen kelannut tunturihaukan (Falco rusticolus/ Gyrfalcon, Gerfalcon, eng.) ja muuttohaukan (Falco peregrinus/ Peregrine Falcon, eng.) välisiä eroja. Olen myös katsellut niiden kuvia teoksesta The complete guide to the Birdlife of Britain & Europe, The all-new edition of the classic guide. Peter Hayman ja Rob Hume, Bounty Books, 2009. Kyseisessä kirjassa on kuvitettuna haukkoja myös mustana siluettina taivasta vasten – vastaavat esitystavaltaan siis sitä, millaisia valokuvani linnusta on. Eilen sitten ostin vielä hyvän kirjan: Petolintuopas. Klaus Malling Olsen, Carl Christian Tofte. Suom. Tom Lindroos. Otava. Ja, nyt minun kai pitäisi kyetä jotenkin määrittämään näkemäni haukka.
Muuttohaukan siipien kärki on terävä, kun taas tunturihaukalla siipien kärki on hieman tylppämäisempi. Ottamissani kuvissa siipien kärki näyttää terävältä.
Tunturihaukalla kyynärsiipi on pitkä ja muuttohaukalla se on lyhyempi. Tässä nyt tulee minun kokemattomuuteni haukkojen suhteen. Minusta nimittäin näyttää siltä kuin ottamassani valokuvassa haukalla olisi pitkä kyynärsiipi. Mutta, olen täysin kokematon haukkojen siipien arvioinneissa, joten en yllättyisi, jos kokenut harrastaja sanoisi, että lyhythän kyynärsiipi valokuvien haukalla on. Ottamissani valokuvissa haukalla taipuu ”siiven sormet” selvästi ylöspäin, kuten tunturihaukoilla.
Valokuvissa haukan siipien kärki on siis terävä, jolloin se viittaisi muuttohaukkaan. Kuitenkin, toisaalta, Petolintuopas ilmaisee, että myös tunturihaukalla siiven kärjet ovat terävät matkalennossa ja saalistuksen aikana.
Petolintuopas kertoo tunturihaukasta:
”Kyynärsiipi on pitempi ja käsisiipi leveämpi kuin muuttohaukalla. Tyypillisimmillään siiven muoto on linnun kaarrellessa, jolloin siiven etureuna on suora ja käsisiipi airomainen. Aktiivisessa matkalennossa ja saalistuksen aikana käsisiipi on enemmän supussa ja siitä tulee terävä kuten muilla jalohaukoilla. Lyhyiden liitojaksojen aikana tunturihaukan sormet taipuvat selvästi ylöspäin. Matalalla lentäessään tunturihaukka muistuttaa suunnatonta ampuhaukkaa.”
Haukan lentosiluetti muistuttaa, mielestäni, ehkä enemmän muuttohaukan kuin tunturihaukan siluettia, kun katselen Birdlife of Britain and Europe –oppaan kuvia.
Kirjojen kuvissa lentävän muuttohaukan pyrstön kärki ikään kuin hieman kapenisi sisäänpäin. Samanlaista kapenemista ei kirjojen kuvissa taas tunturihaukalla ole. Ottamissani valokuvissa, mielestäni, haukalla pyrstön kärkiosa on suht tasapaksu – ei ainakaan kapene.
Petolintuopas kertoo tunturihaukan ruumiin muodosta:
”Sillä on leveä, tynnyrimäinen ruumis, ”kaljamaha”, joka yhtyy suoraan pitkään ja leveään pyrstöön. Selvästi eteen työntyvä pää vaikuttaa melko pieneltä suhteessa voimakkaaseen ruumiiseen.”
Lintuopas puolestaan kuvaa muuttohaukan ruumista näin: ”Voimakasrakenteinen jalohaukka, jolla lihaksikas, ”rintava” ruumis.”
Koska minulla ei ole kokemusta haukoista, en osaa arvioida, onko ottamissani kuvissa haukalla pullea kaljamaha, vai lihaksikkaan rintava ruumis… Kyllähän sen vatsa hieman pullottaa, mutta onko se edellä kuvattua tunturihaukan mahan pullotusta, vai muuttohaukan lihaksikkuutta – sitä en osaa päätellä.
Olen tasan lähtötilanteessa: sain pienen hetken seurata upean haukan kaartelua ja sen pois lentoa. Enkä kykene tunnistamaan sitä. Kenties valokuvat ovat liian huonoja tunnistamiseen?
Kommentit ovat kovasti tervetulleita. Kommentointi tapahtuu kuta kuinkin näin:
Kirjoitukseni lopussa on sana kommenttia, jonka edessä on jokin numero. Klikkaa sanaa kommenttia. Silloin sinulle aukeaa kommentointi-sivu tai ikkuna. Klikkaa hiirellä tyhjää kommenttikirjoituskenttää, jonka jälkeen voit siihen kirjoittaa kommentin. Valitse sitten henkilöllisyys, vaikkapa näin: Sanan Anonyymi edessä on pallo – klikkaa kyseistä palloa. Sitten tee sanavahvistus siten, että kirjoitat tyhjään sananvahvistuskenttään sen yläpuolella vinosti näkyvät kirjaimet ja/tai numerot. Sen jälkeen paina kohtaa Julkaise kommentti. Kommentti tulee näkyviin hieman perästäpäin.