torstai 3. maaliskuuta 2011

Linnunlauluista

Aurinko paistaa. Räystäiltä tippuu vettä. Kaduilla on puroja ja lätäkköjä. Useat täällä talvehtineet paikkalinnut ovat aloittaneet kevätlaulunsa. Joka puolella kuuluu talitinttiä, sinitiaista, viherpeippoa ja varpusia. Ne laulavat nyt komeimpia säkeitään.
Tässä eräänä päivänä kuulin kuinka koivussa lauloi viherpeippo tosi kantavasti. Pysähdyin sitä katsomaan, mutta laulaja olikin talitiainen. Talitintti lauloi viherpeippoa! Katsoin tyyppiä pitkään ja todella, se oli talitintti, eikä viherpeippo, mutta se lauloi viherpeippoa. Ajattelin, että nyt jompikumpi, tintti tai minä, on mennyt lauluissa sekaisin.
Olen hiljattain aloittanut lintukurssilla opiskelun. Hauskaa oli kuulla, kun kurssin opettaja kertoi havainneensa talitiaisen laulaneen suojatien valopylväästä omaksumaansa mekaanista ääntä. Talitintit, kuulemma, ottavat ympäristöstään ääniä, matkivat niitä. Joten sanoisin, että kyllä minäkin silloin aiemmin omalla kävelyretkelläni oikein kuulin ja näin: talitintti lauloi viherpeippoa. Ei se niin tavatonta olekaan.
Yritän nyt opetella myös hieman lintujen lauluja. Tämän viikon treeneissäni laulavat talitiainen, sinitiainen, viherpeippo, vihervarpunen, mustarastas, kuusitiainen, varpunen ja peippo. Pyrin systemaattisesti ja aktiivisesti viikon aikana kuuntelemaan päivittäin niiden laulua. Netistä löytyy hyviä linnunlaulu-sivuja, mutta apunani on myös cd: Laululinnut, selostuksin varustettu äänikirja suomalaisten lintujen lauluihin. Sain kyseisen levyn jo parisen vuotta sitten lahjaksi, ja olenkin sen avulla oppinut joidenkin lintujen lauluja. Aiemmin en ole kuitenkaan systemaattisesti lintujen lauluja opetellut.
Laululinnut-levyllä on 47 linnun laulut. Kutsu- ja varoitusääniä levyllä ei juurikaan ole. Se, mikä tästä levystä tekee hyvän linnunlaulujen opiskeluun, on selostus. Kunkin linnun kohdalla ensin kuuluu linnunlaulua, sitten tulee selostus äänen ”lajiomaisista piirteistä” ja sitten taas kuuluu samaisen linnun laulua. Selostuksissa kerrotaan kivasti muun muassa muistisääntöjä, jotka helpottavat tunnistamisessa. Sen verran rauhallinen ja tasainen on selostajan ääni, että autoilijoille en suosittele tätä ajaessa kuunneltavaksi. Minua ainakin alkaa aina nukuttaa ihanasti, kun olen jonkun aikaa tätä levyä kuunnellut. Niinpä tätä levyä voisin suositella jopa rentoutuslevyksi niille, joilla on esimerkiksi nukahtamisvaikeuksia!
Talitiaisen, sinitiaisen, viherpeipon, varpusen, peipon ja mustarastaan laulut ovatkin jo entuudestaan minulle tuttuja – kuten suurelle osalle suomalaisia. Kuitenkin niiden kuuleminen myös levyltä on ihan hyvää harjoitusta, toivoisin niin. Ne kun laulavat nekin niin monenlaisin äänin ja säkein – ja varsinkin talitiaiset!


Vielä ei mustarastas ole aloittanut sitä varsinaista kevätlauluaan – tosin, jotkut sanovat jo kuulleensa sitä. Odotan ja kaipaan mustarastaan laulua, sillä kun mustarastaat alkavat aamusta laulamaan kuuluvasti ja ihanasti, silloin on kevät. Ne laulavat aamusta myöhäiseen iltaan. Niin kauniisti, niin kuuluvasti. Mikään lintu laulussaan ei vedä vertoja mustarastaalle. Sillä on niin lumoava laulu, että luulenpa sen tuovan äänellään kevään, sulattavan lumet ja saavan auringonkin paistamaan ja ensimmäiset kevätkukat työntymään hangen suojista. Sitä odotan, sitä kaipaan. Mustarastaan laulua.

2 kommenttia:

 1. Taidanpa hankkia tuon mainitsemasi Laululinnut -cd:n - sekä opiskelu- että rentoutustarkoitukseen ;)

  Kuvauksesi mustarastaan laulusta sai kevään tulon konkretisoitumaan mielessäni, kevät tulee todellakin linnunsiivin: kevät on heräämistä, uuden elämän alkua, ja mikä paremmin sitä ilmentäisikään kuin pihapiirissä kevätauringossa pyrähtelevät linnut? Tervetuloa kevät ja lopulta sitten kesä!

  VastaaPoista
 2. Satu, kiitos viestistäsi.

  Kirjoititpa ihanasti kevään tulosta :)

  Viime perjantaina heräsin aikaisin ja kuulin parvekkeelle n. klo 04.15-05.30 välillä mustarastaan laulua metsästä. Se oli täällä talvehtinut lintu. Mutta, antoi jo osviittaa siitä, että pian se alkaa: kevät vyöryy lempeästi, eikä sitä, onneksi, voi mikään estää :)
  Mustarastaat saapuvat tänne Helsinkiin ehkä jo ensi viikolla, tai sitten sitä seuraavalla…

  Kevättä!

  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)