maanantai 4. helmikuuta 2013

Oudot sorsalinnut


Lahdessa eräs mielenkiintoinen talvilintupaikka on ns. Polttimon sula. Polttimolla on talven ajan sulaa vettä, johon kerääntyy talvehtimaan sorsalintuja. Talvehtijien joukossa on useasti ollut myös muun muassa pikku-uikkuja ja kuningaskalastaja. Paikalla käy, vuoden kierron vaihdellessa, myös erilaisia vierailijoita ja harhautuneita lintuja.

 
Tammikuun 15. päivä näin Polttimon sulassa kaksi outoa sorsalintua. En kykene tunnistamaan mistä risteymästä on kyse. Näitä lintuja oli kaksi täysin samanlaista. Kuvasin niistä toista:

 
 
 
 
 
Pari päivää sitten kävin Polttimon sulalla, eikä edellä mainittuja outoja sorsalintuja näkynyt. Sen sijaan näin toisenlaisen, varsin erikoisen näköisen risteymäsorsan.

 
 
 

Tälläkin sorsalla rinta on valkoinen. Valkorintaisia sorsia tiedän vain ristisorsan, jouhisorsan ja lapasorsan. Voisiko risteymä olla jokin niihin liittyvä? Olen katsellut netistä kuvia erilaisista sorsaristeymistä, mutta en ole löytänyt sellaista kuvaa, josta saisin näihin näkemiini sorsalintuihin tunnistamisapua.

9 kommenttia:

 1. En oikein risteymiä tunne, mutta niistä otettuja kuvia on aina mukava katsella!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista!
  Sinun blogeissasi on kiintoisia ja kivoja kuvia!

  Kävin tänäänkin Lahdessa Polttimon sulalla ja näin nämä molemmat sorsaristeymät siellä. Saa nähdä, jäävätkö ne tunnistamattomiksi.

  Anu

  VastaaPoista
 3. Moi!

  Nuo kuvaamasi sorsat ovat värivikaisia sinisorsia, ei siis risteymiä. Tuo valkorintainen tunnetaan nimellä "kööpenhaminalainen", googlesta saattaa löytyä kuvia lisää vastaavista.  VastaaPoista
 4. Antti, kiitos!

  Googlettamalla ”kööpenhaminalainen sorsa” löytyikin useita sivustoja, joissa kuvia samannäköisistä sorsista, joita minä näin.

  Lieneekö nämäkin väriviat peräisin ravinnosta, ts. siitä, että ihmiset ovat syöttäneet sorsia pulla- ja leipäravinnolla, jolloin sorsat eivät ole saaneet terveeseen kasvuun tarvitsemiaan ravintoaineita?

  Anu

  VastaaPoista
 5. Luonto-lehdessä 4/2014 Seppo Vuolanto kirjoitti tällaisten sorsayksilöiden voivan olla sorsan ja ankan risteymä. Kirjoitin (25.8.2014) asiasta postauksen Oudot sorsalinnut II, joka löytyy

  http://lintuilua.blogspot.fi/2014/08/oudot-sorsalinnut-ii.html

  VastaaPoista
 6. Hei,lokan tekojärvellä tuon näköinen sorsa 21.8.
  ihmeteltiin mikä se on?
  Juhani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Juhani.

   Mielenkiintoinen havainto, että niitä on sielläkin asti!
   Kiitos, kun kerroit!

   Ne ovat siis joko niin kutsuttuja ”kööpenhaminalaisia sorsia” tai sitten, peräti, sorsan ja ankan risteymiä.
   Anu

   Poista
 7. Hei kaikki "valkokaula" sorsan ponganneet!
  Myös Varkaudessa Komminselän rannalla sorsien kanssa uiskenteli pari kyseistä sorsaa eilen illalla! Aattelin heti nyt aamulla ottaa selvää ja googlata, ja niinkös samaisen sorsan kuva ilmestyi heti ekana ruutuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi!

   Mielenkiintoista, että niitä on Varkaudessakin!
   On kiinnostavaa tietää, missä kaikkialla päin Suomea niitä näkyy.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)