Translate

tiistai 26. helmikuuta 2013

Koskikara


 
Koskikara (Cinclus cinclus/White-throated Dipper, eng.) on varpuslintu.



Muihin varpuslintuihin verrattuna se on erikoinen, sillä se hakee ruokansa vedestä sukeltamalla. Jostakin olen lukenut tai kuullut, että koskikara kykenee kävelemään veden pohjalla, mikä on lintumaailmassa tavaton ominaisuus.

 
Joka kerran koskikaraa katsellessa ei voi kuin ihmetellä sen tyyneyttä ja rauhallisuutta. Sen rauhallisuus tarttuu katsojaan. Se istuu jään reunalla paikallaan. Välillä sukeltaa veteen palatakseen samasta paikasta kuin sukelsi, veden pinnalla jään reunalle istumaan ja syömään veden alta löytämäänsä hyönteissaalista.

 
Kesällä koskikaroja ei näy. Niitä pesii Suomessa vain parisen sataa. Mutta talvisin koskikaroja näkee virtaavissa vesipaikoissa, kuten Helsingissä Vanhankaupungin koskella, jossa eilen kuvasin tämän postauksen kuvat. Koskikarat saapuvat Suomeen talvehtimaan ja siksi niitä voi talvella havaita.

 
Kenties tämä eilen kuvaamani koskikara on sama, jota olen samassa paikassa kuvannut edellisinäkin vuosina. Koskikarat nimittäin talvehtivat samoilla paikoilla vuodesta toiseen.

 
Koskikara on ehdottomasti lintu, joka kuuluu lintujen top vitoseen: viiden hienoimman tai vaikuttavimman, iloa tuottavan tai muuten vain minulle tärkeäksi käyneen linnun joukkoon.

 

Kuvat saa isommaksi klikkaamalla hiirellä jotakin kuvaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)