tiistai 12. maaliskuuta 2013

Lapinpöllö


Lapin reissulla en nähnyt lapinpöllöä (Strix nebulosa). Tänään kävin bongaamassa lapinpöllön Helsingissä. Pääkaupunkiseudulla niitä on tällä hetkellä useita.

 
Pohjoisempana on ollut huono myyrävuosi, kun lapinpöllöt ovat vaeltaneet tänne etelään. Vaikka lapinpöllö on todella iso, pöllöistämme huuhkajan jälkeen toiseksi suurin, se syö myyriä, eikä juurikaan isompaa riistaa kuten jäniksiä.


Yllättävää, että lapinpöllön tiheintä pesimäaluetta on rannikkoseutu Vaasasta Ouluun ja siitä taas Tornioon asti. Olisi kuvitellut sen nimestä, että sitä pesisi erityisesti vain Lapissa. Voi olla, että osa nyt pääkaupunkiseudulle vaeltaneista lapinpöllöistä jäisi tänne pesimäänkin. Useasti, runsaina vaellusvuosina, niitä jää pesimään tänne Etelä-Suomeen.

 
 
Bongaamani lapinpöllö istui erään kerrostalon pihapuussa. Se ei ollut moksiskaan meistä ihmisistä, vaan istui vain paikoillaan. Lapinpöllöllä ei luonnossa ole suoranaisia vihollisia, joten sen ei loppujen lopuksi tarvitse pelätä mitään. Lumisateessa pöllö sulautui hyvin puunrunkojen ja lumen värimaailmaan:

 

Kuvat saa isommiksi klikkaamalla jotakin kuvaa.

 

1 kommentti:

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)