maanantai 16. kesäkuuta 2014

Hautova kyyhky


Olen aina tähyillyt sepelkyyhkyn (Columba palumbus/Common Wood Pigeon) pesiä korkeista kuusista, jossa niiden pitäisi pesiä. Lammassaaressa näin (6.6) sepelkyyhkyn hautomassa matalaan pusikkoon tehdyssä pesässä:


Sepelkyyhkyjen käyttäytyminen on muuttunut aikojen saatossa. Ennen ne olivat suurten metsien lintuja, ihmisiä kohtaan arkoja. Nykyään niitä pesii ihan lähellä ihmisasumuksia, eivätkä ne säiky vähästä. Sama muutos on tapahtunut myös palokärjellä. Sekin oli ennen suurten korpimetsien lintu. Nykyään sitä näkee lähellä asutuksia. Syy näihin lintujen pesimäpaikkojen muutoksiin lienee se, että suuret korpimetsät ovat hakkuiden toimesta vähentyneet ja pienentyneet. Lintujen on ollut sopeuduttava uusiin pesimäympäristöihin.


2 kommenttia:

  1. Kävin viime kesänä Pariisissa ja siellä sepelkyyhkyt olivat ihan tavallisina puluina, niitä oli joka paikassa pustoissa, patsaiden päällä ja katoilla ja ne kerjäsivät ruokaa ihmisiltä ja melkein söivät kädestä. Tuntui aika oudolta, kun on täällä Suomessa tottunut siihen, että kerralla näkee korkeintaan 4 sepelkyyhkyä ja nekin pitävät reilun välimatkan ihmiseen.

    VastaaPoista
  2. Nuo kaupunkisepelkyyhkyt ovat siis tosi pelottomia. Sitten taas nämä suomalaiset metsien sepelkyyhkyt ovat melko arkoja.

    Suomalaiset sepelkyyhkyt, muuten, muuttavat talvehtimaan Ranskaan – tosin, ranskassa on oma sepelkyyhkykanta myös.

    Anu

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)