perjantai 13. kesäkuuta 2014

Lähialueen pikkulintuja


Tiklit tekivät pesää vajaan sadan metrin päähän kodistani. Samoille alueille saapuivat myös satakielet pesimään. Parin sadan metrin päähän tulivat lisäksi kolme viitakerttusta. Toukokuun lopulla viitakerttunen veti huomioni laulullaan, joka oli uskomaton määrä matkintoja. En ole aiemmin kuullut pienen linnun matkivan niin taidokkaasti toisia lintuja. Oletan ainakin yhden viitakerttusparin jääneen pesimään paikalle pensaaseen, jossa sen toukokuun lopulla ensimmäisen kerran havaitsin. Kunhan ehtisin, niin menisin kameran kanssa (ilman Malla-koiraa) katsomaan tilannetta. Nyt olen sen läsnäolon havainnut aamukävelyllä Mallan kanssa. Viitakerttusia pesii Suomessa noin 5000 – 15 000 paria.

Punavarpunen

Erityisesti olen iloinnut punavarpusista (Carpodacus erythrinus/Common Rosefinch), jotka myös pesivät parin sadan metrin säteellä kodistani.

Tummat, pyöreät napittavat silmät.

Punavarpunen on ihan yleinen lintu Suomessa. Sen kanta on kuitenkin taantunut 1990-luvun jälkeen ja siksi se on ns. silmälläpidettävä laji.


Minulle punavarpunen oli pitkään lintujokaeinäyttäydy, mutta sen jälkeen, kun näin sen yhdesti, olen nähnyt niitä muulloinkin.

Please to meet you - nice to meet you - laulaa punavarpunen muistisäännön mukaan.


Perustietoa punavarpusesta: LuontoPortti.

4 kommenttia:

 1. Joskus 90 luvun alussa meilläkin mökki pihan katajassa pesi punavarpunen, sen jälkeen en ole sitä nähnyt. Kaunis lintu ja kauniisti kuvasit.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista.

  Punavarpuskoiraat ovat melko huomiota herättävän näköisiä, kun ovat niin punaisia "suomalaisiksi" linnuiksi.

  Aika huolestuttavaa, kun niiden kanta on lähtenyt laskuun sitten 90-luvun jälkeen.

  Anu

  VastaaPoista
 3. En ole ikinä nähnyt punavarpusta, kaunis lintu!

  VastaaPoista
 4. Hei Marika!

  Punavarpunen oli minullekin pitkään piilossa. En nähnyt sitä missään, ja asia hieman jopa harmittikin minua, sillä punavarpunen on melko yleinen lintu Suomessa. Sen jälkeen, kun sen yhdesti näin, aloin nähdä niitä jatkossakin.

  Kannattaa kuunnella punavarpusen laulu netistä ja painaa laulu mieleen, niin ulkona kulkiessa voi tunnistaa sen laulun. Kun on tunnistanut laulun, niin sitten vain katseella etsimään laulajaa…

  Punavarpusnaaras on aika vaatimattoman näköinen ja värinen, mutta koiras puolestaan on huikean punertava ja laulaa yleensä melko näkyvästi pensaassa tai lehtipuunoksalla.
  Luontoportin nettisivulla on ääninäyte ja ääninäyte löytyy myös esim. lintukuva.fi sivustolta.

  Sinulla on mielenkiintoinen blogi! Perehdynpä siihen :)
  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)