tiistai 10. kesäkuuta 2014

Lapakisto - Pitkäjärvenpolku


Lapakiston suojelualueen sininen reitti, Pitkäjärvenpolku, on kyllä ehdottomasti hienoin alueen reiteistä! Kävelimme sen lauantaiaamuna. (Pajulahden urheiluopiston pdf-kartta reiteistä)

Matka alkoi jälleen Ristikankaan parkkipaikalta. Polku kulkee Pitkäjärven rantaa kallioiden alapuolella. Kalliot, Pitkäjärvenvuori, nousee korkeimmillaan 45 metriä järven pinnan yläpuolelle. Muutama vuosi sitten kalliosta on lohjennut "palanen":Aamulla Pitkäjärven äänimaisema oli nautinnollinen. Joutsenten ja muiden lintujen äänet kantoivat järvellä upeasti.Polku oli helppokulkuinen. Kalliolla kasvava metsä on vanhaa.Pitkäjärvenvuorelle kapuaminen oli ainoa kunnon nousu. Nousu oli lyhyt, mutta suhteellisen jyrkkä. Vuoren laelle on tehty nuotiopaikka ja puuliiteri polttopuille. Kun saavuimme sinne oli nuotiossa kyteviä hiiliä. Nuotiopuut sai syttymään, kun jaksoi tarpeeksi puhaltaa tulisiin hiiliin.

Malla-koira tarkkailee nuotion sytytystä.Maisema nuotiopaikalla oli hieno suomalainen järvimaisema. Närhet näyttäytyivät lähellä nuotiopaikkaa.

Maisemaa nuotiopaikalta.

Nuotiopaikka on kalliojyrkänteellä.
Kahvit termarista ja makkaran paistaminen nuotiolla. Upea aamuhetki!

Nuotioon jäi kyteviä hiiliä seuraaville retkeläisille.
Reitti jatkui kuivassa metsässä kohden Ahvenlampea.

Polku on helppokulkuista.
Polun lähellä metsässä huuteli palokärki. Ahvenlammen reunalla oli hieman kosteampia kohtia.

Suopursu
Vesilintu
Ahvenlammen pohjukkaan on myös rakennettu nuotiopaikka.


Liiterissä oli puita ja tukevaan mäntyyn oli kettingillä kiinnitetty sankko, jolla saisi vettä nuotion sammuttamiseen. Istuimme hetken nuotiopaikalla. 

Vastarannan kuikkaparin kuvaamista.
Ja, tämä nuotiopaikka tuntui jopa mukavammalta kuin Pitkäjärvenvuoren nuotiopaikka, sillä tämä oli aivan vesirajassa ja kontakti veteen tuo oman tunnelmansa.Ahvenlammen nuotiopaikalta ei ollut enää pitkä matka lähtöpisteeseen. Parkkipaikalla olevaan postilaatikkoon oli vieraskirjan lisäksi laitettu maastokarttoja reiteistä. Kun teimme puolen päivän aikoina lähtöä alueelta, paikalle saapui useampia autoja. Retkeilijät suuntasivat kohden Lapakiston kivoja reittejä!

P.S Jos käyttää tehokasta hyttyskarkotetta, hyttysistä ei ole haittaa. Lapakiston suojelualueella, kuten Suomalaisissa metsissä yleensä, on kyykäärmeitä (joihin me emme ole törmänneet, onneksi). Kyytabletit olisi siis hyvä pitää mukana ja mieluiten vaelluskengät, joiden lävitse eivät käärmeet kykene purra.

Kuvat saa isommiksi klikkaamalla jotakin kuvaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)