keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Lokkien tunnistamisesta


Ihailen niitä, jotka tunnistavat lokit lokkien joukosta. Ornitologien ja lintuharrastajien joukossa on paljon sellaisia asiantuntijoita, jotka käyvät kaatopaikoilla säännöllisesti havainnoimassa lokkeja. Ja, niistä suurista lokki määristä he kykenevät löytämään jopa harvinaisia lokkeja – jos niitä sattuu olemaan paikalla.


Minulle lokkien tunnistaminen on tuskallisen vaikeaa. Olen joskus vuosien mittaan päättänyt opetella niiden tunnistamista ja sitä tarkoitusta varten olen valokuvannut paljon lokkeja. Kuitenkaan en ole jaksanut tai ehtinyt perehtyä, päätöksestäni huolimatta, aiheeseen. Niinpä ihan tavallisten lokkien tunnistaminen on minulle useasti yhä hankalaa.


Näissä kuvissa on Vanhankaupungin koskella kuvaamani, isokokoinen lokki syömässä saalistaan. Rajaisin tunnistamisen alun harmaalokki, merilokki ja selkälokki akselille. Päädyin harmaalokkiin. Merilokki on ehkäpä isompi. Selkälokilla olisi keltaiset silmät.


Koska aurinko paistaa sopivasti, on vaikea määritellä kuvieni lokin jalkojen väriä. Harmaalokilla jalat ovat vaalean punertavat. Se silmän värikalvo ”muuttuu vähitellen nuoren tummanruskeasta vanhan vaalean keltaiseksi ja silmä näyttää kauempaa poikkeuksetta vaalealta” (Lintuopas). Kuvieni linnun silmät näyttävät vaaleilta.


Nokassa on oranssinpunainen täplä kuten on kylläkin myös merilokilla ja selkälokilla.


Harmaalokin punainen täplä kehittyy sen kolmannen talven aikana.
Tämän postauksen teen pienellä näytöllä, enkä oikein voi tietää kuvien laadusta… Toivottavasti ne eivät ole kauhean epäselviä…

2 kommenttia:

 1. Hyvin kuvista saa selvän ja samaan lokkiin minäkin päätyisin. Meri- ja selkälokilla olisi myös tummempi selkä.
  Lokit ovat todella mielenkiintoinen laji seurattavaksi ja todella hankala tunnistuksen kannalta kun puku vaihtuu niin hitaasti, eli lintu voi olla ties minkä värinen tahansa :))

  VastaaPoista
 2. Hei Tuula!

  Kiitos tunnistuksen varmistuksesta. Toivoinkin, että joku varmistaisi määritykseni.

  Lokkien tunnistamisessa minustakin vaikea aspekti on juuri tuo, mitä mainitsit: poikasilla ja nuorilla linnuilla puku (ja esim nokan väri tai nokan merkit kuten punainen täplä) vaihtuu niin hitaasti. Ne näyttävät niin samanlaisilta…

  Mainiota, jos kuvat ovat katsottavia – pieneltä näytöltä on niin vaikea tietää, miltä ne näyttävät isommalla näytöllä.
  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)