torstai 24. syyskuuta 2015

Aitalangoilla istuvat linnut
Pikkulepinkäistä esiintyy Oulun korkeudelta alaspäin (harvalukuisesti myös Oulun yläpuolella). Pikkulepinkäisen kanta on pidemmällä aikavälillä  radikaalisti pienentynyt. Nykykannaksi arvioidaan noin 60 000 – 80 000 paria. Pikkulepinkäiset ovat vähentyneet koko Euroopassa ja esimerkiksi Englannissa se on jo kuollut sukupuuttoon.


Viikissä pesii pikkulepinkäisiä. Nyt syksyllä poikaset ovat liikkeellä ja niitä näkee siellä vähän joka puolella. Saa vaikutelman, että pesinnät olisivat onnistuneet. Pikkulepinkäisen kanta vaihtelee vuosittain aika suuresti. 

Niin – pikkulepinkäinen voi olla joidenkin muiden pesivien pikkulintujen riesana, sillä pikkulepinkäinen syö muun muassa linnunpoikasia, kuten myös matelijoita ja pieniä nisäkkäitä. Sen pääravintoa ovat kuitenkin hyönteiset – erityisesti kovakuoriaiset.


Tietopaketti pikkulepinkäisestä: BirdLife.


Now, in autumn, in the nature reserve area of Viikki, are a lot of Red-backed Shrikes. In Finland are about 60 000 – 80 000 breeding pairs of them. The red-backed Shrikes have declined in the area of a whole Europe. For example in England the Red-backed Shrikes are extinct. 

Anu
 

6 kommenttia:

 1. Niin söpö se on tämäkin eläjä.

  VastaaPoista
 2. Kurja, että se on kuollut Englannissa sukupuuttoon. Niin monessa paikkaa linnuilla menee huonosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisten toimesta lintujen luonnolliset elinympäristöt vähenevät ja katoavat (metsien hakkuut, maatalouden muutokset jne.), eivätkä kaikki lintulajit kykene sopeutua näihin muutoksiin. Tämä on niin surullista.
   Anu

   Poista
 3. Kannanvaihtelut ovat suuria, pitkän aikavälin kannanvaihtelusta ei ole selvää kuvaa, paitsi että yleistyi kovasti 50-luvulta 70-luvulle, sitten väheni ja on viime vuosina ollut vakaa. http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/laji/pikkulepinkäinen Pikkulanttu on löytänyt Suomesta uuden pesintäympäristön. Se on jo pitkään ollut hakkuuaukeiden laji. Nykyään hakkuuaukeiden reunoilla on usein ranka-/kantokasoja kuvumassa myöhempää energiakäyttöä varten. Nämä ovat loistavia pesintäpaiikoja pikkulepinkäisille. Nämä kasat yleensä säilyvätkin kesän yli ja ovat turvallisia. Jotkut pesinevät myös juhannuskokkoihin, jotka puolestaan ovat surmanloukkuja. Onneksi kokoista suurin osa on vesistön rannalla, missä pikkulantut eivät viihdy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon näistä pesintää koskevista taustatiedoista!

   Mielenkiintoista, miten linnut pyrkivät sopeutumaan muutoksiin ja etsimään itselleen uusia pesimä- ja elinympäristöjä.

   Anu

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)