tiistai 1. syyskuuta 2015

Kiiruna - riekko
Kilpisjärven reissulla otettiin useampi tuhat kuva, joten niiden lävitse käyminen ottaa aikaa…

Olin Kilpisjärvelle mennessäni tehnyt mieleeni listan linnuista, joita siellä tahtoisin nähdä. Yksi listani linnuista oli kiiruna  (Lagopus muta). Jokaisena päivänä tuntureilla vietimme kuutisen tuntia ja minä en kiirunaa nähnyt, vaikka kuinka yritin. Kokenut lintuharrastaja ystäväni rohkaisi minua tekstiviestein ja laittoi neuvoja kiirunan havaitsemiseen. 

Eräällä reissulla tuntureilla puurajan yläpuolella ihan edestämme yhtäkkiä lähti viipeltämään viisi kiirunan kaltaista lintua.

Periaatteessa, tässä kuvassa on todennäköisesti viisi lintua, joista kuitenkin näkyvissä vain yksi.

Paikka oli kuiva kivinen rotkelma. Linnut viipelsivät vauhdilla rotkelmasta pois ja saman tien ne suojaväreineen maastoutuivat maastoon. Ne olivat lähellä, mutta niitä oli mahdotonta enää erottaa maastosta.


Naaras kiirunan ja naaras riekon erottaminen toisistaan on lähes tuskaisaa. Kiiruna naaraalla saattaa väri jopa vaihdella: maastosta riippuen siinä voi olla joskus voimakkaammin harmaata ja toisissa paikoissa, maaston mukaan, voimakkaammin ruskeanharmaata. Yleensä kokeneet neuvovat, että puurajan yläpuolella ovat kiirunat ja puurajassa, tai sen alapuolella, riekot. No, nämä näkemämme linnut olivat puurajan yläpuolella. Ihan pientä maata pitkin kasvavaa, varpumaista vaivaiskoivua oli siellä täällä ja juuri niiden sekä kivien suojiin nämä linnut viipelsivät.


Rikkoja vai kiirunoita?
Kiirunan levinneisyyskartta: Lintuatlas

In Kilpisjärvi, very north of Finland, we saw 5 birds that looks like Ptarmigans. But, I am not sure are they Ptarmigans or Willow grouses. Female Ptarmigan and female Willow Grouse looks so same kind. These birds were so high in mountainside, that there were no trees at all. Usually Ptarmigans lives so high and Willow Grouses  lives lower places where are trees.
Distribution map of Ptarmigan: Bird Atlas.

Anu

8 kommenttia:

 1. Olen Pallaksella nähnyt luonnossa, näillä kavereilla on uskomaton suojaväri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne todella "maastoutuvat" maastoon eli ei niitä helposti näe.

   Anu

   Poista
 2. Maaston perusteella kiiruna. Itsekin sitä arvelet. Luota itseesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisusta.
   Jos "sääntö" pitää paikkansa, että puurajan yläpuolella ovat kiirunat ja riekot ovat puurajan alapuolella, niin maaston perusteella nämä tosiaan ovat kiirunoita.

   Anu

   Poista
 3. Hienoa että näit, jomman kumman ;)

  VastaaPoista
 4. Upean karu maisema. Linnusta en osaa sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli tosi upeaa. Lintu lienee kiiruna kuitenkin :)

   Anu

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)