sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Närhi

Ruokintapaikalla toistuvasti yksi ruokintapalloteline on pyöritetty auki. Teline löytyy maasta. Ruokintapallot ovat tietenkin kadonneet. Kehikkoa ei tarvitse kiertää kuin sentin verran, niin se tipahtaa hatustaan irti. Alapuolella kuva kyseisestä ruokintatelineestä:



Olen miettinyt onko harakka tai närhi oppinut pyörittämään ruokintatelineen auki, vai aukeaako se kyseiseltä linnulta vahingossa, kun se on pallojen kimpussa. Joka tapauksessa, kyllä se ruokintapallovaras on närhi, eikä harakka. Onko se oppinut pyörittämään telineen auki, vai toistuuko sillä sama ”vahinko”? Itse olisin taipuvainen uskomaan, että se on ”vahingosta viisastuneena” oppinut pyörittämän kyseisen pallotelineen auki: ensin se on auennut vahingossa ja siitä se on oppinut, miten se aukeaa.



Närhiä (Garrulus glandarius/eng. Eurasian Jay) ei kesällä näy, eikä kuulu. Ne elelevät metsissä omaa hiljaista närhen elämäänsä. Syksyn alkaessa ne ilmestyvät pihoille ja puutarhoille. Käyvät isoäänisesti rääkyen etsimässä ja hakemassa ruokaa. Ja, talvella ne ovat ruokintapaikoilla ahkerina. Närhet ovat kaikkiruokaisia. Ne myös varastoivat ruokaa, ja jopa muistavat minne ovat ruokansa varastoineet.



Närhen kuvasin 3.3. ruokintapaikalla Lahdessa. Kuvat saa isommaksi klikkaamalla kuvaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)